Uusi oululaiskeksintö takaa tietokoneelle tietoturvan

Tietokoneen toisella puolella käytetään internetiä, toisella tehdään salausta vaativat työt .

Hiljattain patentin saanut oululaiskeksintö takaa täyden suojan viruksia ja krakkereita vastaan.

Kyseessä on tietokone, jossa on samassa kuoressa kaksi konetta. Toisella koneen puoliskolla käytetään ulkoista, toisella sisäistä verkkoa. Turvatietokoneen verkot on erotettu toisistaan fyysisesti, joten internetin kautta mahdollisesti tunkeutuva krakkeri ei pääse murtautumaan sisäiseen verkkoon lainkaan.

Myös internetistä otettavat tiedostot pysyvät virusvapaina, kun ne tallennetaan välimuistiin, josta ne voidaan tarkistuksen jälkeen siirtää turvallisesti sisäisen verkon puolelle.

Turvatietokone sai alkunsa oululaisen opiskelijan Juhani Hukkasen ideasta kolmisen vuotta sitten. Tuotetta kehiteltiin pienissä ympyröissä oululaisvoimin, kunnes viime tammikuussa remmiin astuneet Teijo Fabritius ja Jorma Terentjeff toivat mukanaan markkinointi-, myynti- ja kansainvälisyysnäkökulmaa.

Nyt turvatietokoneen takana on teknologiayritys Giwano Computers Ltd toimitusjohtajanaan Fabritius. Terentjeff on yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Molempien miesten työhistoriaan kuuluu Jot Automation Groupin toimitusjohtajuus.

Viruksentorjuntaohjelmat eivät varmoja


Fabritiuksen mukaan sataprosenttiselle tietoturvalle on ollut selkeä tilaus. Tietoturvan ympärille on aiemmin kehitelty ohjelmistoratkaisuja, kuten palomuureja ja viruksentorjuntaohjelmia, jotka eivät kuitenkaan ole täysin vedenpitäviä. Kahden tietokoneen turvatietokone mahdollistaa internetin käyttämisen vain koneen toisella puolella, jolloin toinen puoli jää salausta vaativien töiden tekemiseen.

-Keksintö on lopulta hyvin yksinkertainen. Kukaan ei vain sattunut hoksaamaan sitä aiemmin, Fabritius myhäilee.

Kaksipuolisuus ei hidasta koneen käyttöä. Fabritiuksen mukaan turvatietokoneella työskentely on jopa tavallista nopeampaa, kun koneen ei tarvitse pyörittää viruksentorjuntaohjelmia. Siirtyminen ulkoiselta puolelta sisäiselle käy napin painalluksella.

Turvatietokone julkistetaan virallisesti lokakuussa, jolloin Giwano kertoo myös koneen tärkeimmät jakelukanavat. Tällä haavaa tiedossa on, että Suomessa laitetta alkaa myydä ja markkinoida tietoteknisten laitteiden toimittaja Atea. Turvatietokoneet aiotaan valmistaa Suomessa.

Fabritiuksen mukaan konetta markkinoidaan pääasiassa yrityksille. Hän kuitenkin uskoo, että parempaa tietoturvaa voivat kaivata myös yksityiset.

-Kone sopii kotona työskenteleville, jotka eivät aiemmin ole uskaltaneet antaa työkonettaan esimerkiksi lasten netti- ja pelikäyttöön. Kahden erillisen koneen sijasta sekä työ- että nettikone voivat olla samassa kuoressa. Turvatietokoneen keskusyksikkö on normaalin tietokoneen kokoinen, joten se ei vie tavallista suurempaa tilaa.

Lähinnä tuotekehittelyä tekevänä Maxnetwall Computersina aiemmin tunnettu Giwano keskittyy tänä vuonna yrityksen ylösajamiseen, minkä vuoksi Fabritius ei lähde arvioimaan liikevaihtoa. Yritys on kuitenkin asettanut tiettyjä tavoitteita jo joulumyynnille. Turvatietokoneiden hintahaitari on vajaasta kahdestatuhannesta eurosta noin kolmeentuhanteen euroon.

Giwanon markkinointi, myynti ja johto ovat Helsingissä. Tuotekehittely toimii Oulussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat