Uusi öljyvaltio haluaa edustavan pääkaupungin

Vielä muutama vuosi sitten Juba oli kyläpahanen Sudanin eteläosassa. Nykyisin se on maailman nopeimmin kasvavia hökkelikaupunkeja.

Jubasta tulee ensi heinäkuussa uuden öljyvaltion pääkaupunki, jos Etelä-Sudanin itsenäisyys toteutuu suunnitelmien mukaisesti.

- Neljä vuotta sitten täällä ei ollut edes autoja juuri missään. Nyt meillä on jo liikenneruuhkia, ylpeilee moottoripyörätaksia ajava Michael.

Kaupunkiin on noussut viime vuosina ylellisiä asuntoja, ravintoloita ja hotelleja, mutta suuri osa asukkaista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Juban asukasluvusta ei ole tarkkaa tietoa, mutta vuoden 2008 arvio oli 250 000.

Jubalaiset ja myös muut eteläsudanilaiset odottavat, että elintaso paranee itsenäistymisen myötä ja kaikki saavat osansa luonnonrikkauksista.

- Tässä on kilpailevia prioriteetteja. Asiat eivät tapahdu yhdessä yössä, rauhoittelee Etelä-Sudanin asuntoministeri Jemma Nunn Kumba.

- Odotukset ovat korkealla. Kansalta tarvittaisiin kärsivällisyyttä ja maan johdolta sitoutuneisuutta.

Yrittäjä odottaa liikemiesten ryntäystä

Ministerin mukaan Jubaan syntyneitä "asemakaavoja" ei voida panna kokonaan uusiksi.

- Juba on laajentunut itsestään. Sen täysremontti tulisi kalliiksi sekä rahallisesti että sosiaalisesti, hän varoittaa.

- Ministeriön tarkoituksena ei ole rakentaa taloja vain hallituksen edustajille vaan huolehtia myös tavallisen väestön asunnoista.

Köyhät saavat kuitenkin väistyä rakentamisen tieltä. Esimerkiksi hylättyyn Juba-hotelliin majoittuneet perheet ovat saaneet jo häädön, koska rakennus entisöidään 1950-luvun loistoonsa.

Viranomaiset haluavat sijoittajia houkuttelevan pääkaupungin, joka on täynnä öljysoralla päällystettyjä teitä. Etelä-Sudanissa on yhteensä 40 kilometriä päällystettyjä teitä, joista useimmat kulkevat Jubassa.

- Tiedän, että monet sijoittajat aikovat tehdä täällä bisneksiä. Jubaan tulee varmasti pian lisää ja lisää ihmisiä eri puolilta maailmaa, toivoo ravintolayrittäjä Jeff Opyio.

Etelä-Sudan vai Niilin tasavalta?

Etelä-Sudanin nimi säilyy toistaiseksi entisellään, mutta nimenvaihdos on harkinnassa. Vaihtoehtoja ovat muun muassa Uusi Sudan, Niilin tasavalta ja Kush muinaisen kuningaskunnan mukaisesti.

Lippu ja kansallislaulu ovat valmiina. Laulussa viitataan Kushin maahan, joka on mainittu Raamatussakin. Tästä syystä monet alueen kristityistä kutsuisivat tulevaa valtiota mieluiten Kushiksi.

Etelä-Sudanin kulttuuriministeri Gabriel Changson Chang suhtautuu ehdotukseen torjuvasti.

- Kushilla ei ole suoraa yhteyttä erityisesti Etelä-Sudaniin. Nimeksi tulee Etelä-Sudan, ja katsotaan sitten myöhemmin, jos sitä on syytä muuttaa, Chang sanoo.

Jos Etelä-Sudan päättää vaihtaa nimeään, valinnasta pitäisi mahdollisesti järjestää kansanäänestys. Siihen ei rutiköyhällä maalla olisi varaa.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat