Uskollisuutta ja intohimoa

Vaikka Marilynin mielestä timantti onkin tytön paras ystävä, kruunataan muodikkaimmat korut nyt värikkäillä jalokivillä. Ihminen on kantanut koruissaan kauniita kiviä jo tuhansien vuosien ajan, ja niillä uskotaan olevan jopa salaisia, onnea tuottavia voimia.

Jalokiven pitää puhutella ja miellyttää kantajaansa, jotta korusta tulee pitkäaikainen kumppani. Omien mieltymysten selvittämiseen kannattaa siis varata aikaa. Timantti on aina varma valinta, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Voimakkaan väriset jalokivet sopivat persoonallisuutta tavoitteleville ja makunsa varmasti tunteville. Vedensiniset akvamariinit, vaalean pinkin sävyiset safiirit tai hunajankeltaiset topaasit houkuttelevat klassisiakin tyyppejä.

Kivien ominaisuuksien ja värimuunnosten maailmaan on kiehtovaa sukeltaa, myös erilaisilla hiontamuodoilla on omia salaisuuksia paljastettavanaan. Paras koru syntyy siten, että kauniin värinen ja muotoinen kiviyksilö valitaan ensin, ja sen ympärille suunnitellaan kultasepän kanssa kiven ominaisuuksia korostava korun muoto. Valmiinakin kauniita värikivikoruja toki voi löytää, mutta esimerkiksi timanttikoruihin verrattuna niiden valikoima ei Suomessa ole kovin laaja.

Kestävät jalokivet

Erityisesti vihkisormukseen tuleva koriste kannattaa valita huolella, sillä sen on kestettävä jokapäiväistä elämää. Timantti on yleisin vaihtoehto jo pelkästään kestävyyden vuoksi, kun taas esimerkiksi helmet eivät jokapäiväistä kulutusta kestä, ja ne on paras jättää harvemmin pidettäviin juhlakoruihin.

Kauppakivet on luokiteltu kymmenestä yhteen kovuuden mukaan siten, että vain timantti kovuudesta saa täyden kympin. Kaikentyyppisiin koruihin ja sormuksiin sopivat hyvin vielä sellaiset kivet, jotka ovat vähintään 7,5-8 arvoisia. Yleisimpiä kiviä, jotka tämän kriteerin ylittävät, ovat korundit, krysoberyllit, beryllit, spinellit ja topaasit. Ei hätää, vaikka edellä luetellut nimet tuntuvat vierailta: esimerkiksi korundien ryhmään kuuluvia punaisia kiviä kutsutaan rubiineiksi ja muun värisiä korundeja safiireiksi. Suomalaisille erittäin tuttu sinisafiirikin kuuluu siis tähän joukkoon.

Näyttävä vaan ei kallis

Timantti on jalokivistä paitsi kovin, yleensä myös kallein materiaali. Näyttävän mutta samalla edullisen sormuksen tai muun korun saa siten, että valitseekin joko timantin täydennykseksi tai sen sijasta muita jalokiviä. Varsinkin jos haaveissa on värillinen koristus, joutuu timantin hankintaa miettimään toisenkin kerran, sillä timantin värilliset muunnokset ovat huikean hintaisia. Esimerkiksi noin 0,25 karaatin painoisen luonnonpinkin timantin arvo saattaa olla yli 10.000 euroa, mutta samankokoisen pinkin safiirin tai muun mielenkiintoisen yksilökiven saa jo 100 eurolla.

Jalokiviä hankittaessa on aina hyvä etsiytyä luotettavan myyjän luo, jolla on laaja valikoima kauppakiviä ja joka osaa kertoa niiden ominaisuuksista asiakkaalle. Näin välttyy ostamasta ylihinnoiteltuja aitoja kiviä tai arvottomia jäljitelmiä.

Siinä missä värittömät timantit pystytään tarkasti luokittelemaan ja tämän perusteella myös hinnoittelemaan, ei värillisten kauppakivien arvolle ole olemassa yhtä selviä kriteereitä. Hintaa nostaa erityisesti kaunis ja harvinainen väri, mutta myös kiven kestävyys ja hionnan laatu vaikuttavat. Muotivirtaukset saattavat nostaa yhden lajin arvoa, laskea toisen.

Timantti

Kovuus 10
Tavallisesti väritön mutta voi esiintyä myös keltaisena, ruskeana, vihreänä, sinisenä, punertavana ja mustana, jolloin puhutaan fancy-väreistä. Värejä voidaan tuoda esiin ja voimistaa säteilyttämällä. Timantti on Oinaan onnenkivi, se on puhtain ja jaloin kaikista kivistä. Sitä pidetään voittamattomana ja kaikilta vaaroilta suojelevana, ikuisen rakkauden symbolina.

Korundi

Kovuus 9
Pääasiassa väritön, vihreä, keltainen, violetti, vaaleanpunainen, sininen ja punainen. Punaisia korundeja kutsutaan rubiineiksi, muun värisiä safiireiksi. Jos raakakivessä havaitaan symmetrisesti kidesuuntiin järjestäytyneitä rutiilineulasia, voidaan pyörtöhionnalla saada esiin mielenkiintoinen tähti-ilmiö, jolloin puhutaan tähtirubiineista tai tähtisafiireista. Hyvät rubiinit saattavat olla timanttejakin kalliimpia. Rubiini on Rapujen merkeissä syntyneiden onnenkivi, se symboloi rakkautta, intohimoa ja voimaa. Rubiinin arvokkain väri on syvän karmiininpunainen sävy, jota verrataan kuvainnollisesti kyyhkysen veren väriin. Safiiri puolestaan kuuluu Neitsyille, ja sitä pidetään uskollisuuden, lämpimän rakkauden ja lempeyden vertauskuvana.

Krysoberylli

Kovuus 8,5
Halutuimmat värit ovat keltainen ja vihreä sekä vihreästä punaiseen väriä vaihtava aleksandriitti. Krysoberyllissä tavataan myös kissansilmäilmiö: ohuet yhdensuuntaiset ontelokanavat aiheuttavat kiveen vaalean viivan, joka pyörtöhiotussa kivessä tulee erittäin hyvin esiin.

Topaasi

Kovuus 8
Usein väritön, hunajan keltainen, kullanruskea, ruskea tai sininen. Harvinaisempia värejä ovat vaaleanpunainen ja punainen. Tämän Skorpionin onnenkiven uskotaan saaneen säteilevän voimansa auringolta, ja näin ollen sen seurassa viihtyvät ilo, ystävyys ja lämmin rakkaus.

Spinelli

Kovuus 8
Spinelliä esiintyy lähes kaikissa väreissä, halutuimmat ovat rubiinimaisen punainen ja hyvää sinisafiiria muistuttava koboltinsininen.

Berylli

Kovuus 7,5-8
Moni-ilmeinen berylli on usein joko hailakan keltainen, harmaa tai vihreä. Kiveä esiintyy myös voimakkaan sinisenä, vihreänä, keltaisena ja vaaleanpunaisena, tunnetuimmat beryllit ovat vihreä smaragdi, sininen akvamariini. Punaiset, vaaleanpunaiset tai värittömät beryllit ovat harvinaisia. Jaloberyllien katsotaan olevan puhtauden symboleja. Akvamariinia pidetään Kalan onnenkivenä, smaragdia Härän merkeissä syntyneiden suojelijana.

Asiantuntijat

Eero Taskinen ja Jari Siljamäki, TAG gems

Lähteet

Hannu Taskinen: Yleisimmät Kauppakivet
Onnenkivet, Suomen Kultaseppien Liitto

Teksti: Sari Yli-Salomäki

Kuvat: Hannu Taskinen

Lue myös:

    Uusimmat