Usko tai älä: Nämä suosikkiherkut keksittiin täysin vahingossa

Monien menestystarinoiden taustalla piilee puhdas sattuma, ja nämäkin ympäri maailman tunnetut herkut ovat syntyneet vahingossa.

Suklaahippukeksi

Legendan mukaan ensimmäiset suklaahippukeksit valmistettiin sattumalta 1930-luvulla Massachussetsilaisessa ravintolassa. Ravintolan omistaja lisäsi suklaanpaloja keksitaikinaan toivoen suklaan antavan kekseille ruskean värin. Kun suklaa ei sulanutkaan, legenda oli valmis.

Englanninlakritsit

Allsorts-lakritsit syntyivät vuonna 1899, kun Bassett's -makeisfirman edustaja tipautti vahingossa tarjottimellisen erilaisia makeisnäytteitä asiakkaan eteen. Asiakas rakastui makeisten kirkkaisiin väreihin ja erilaisiin muotoihin, ja pian lajitelmaa myytiinkin kaupoissa.

Tarte Tatin

Ranskalainen omenakakku valmistetaan ylösalaisin, ja se sisältää karamellisoituja omenoita. Kakku syntyi vuonna 1880, kun väsynyt hotellinomistaja Stéphanie Tatin käräytti piiraan päällä olevat omenat uunissa. Nainen yritti piilottaa palaneet omenat kääntämällä piiraan ylösalaisin, ja kaikki rakastuivat uutuuteen.

Mehujää

11-vuotias Frank Epperson jätti lasillisisen limonadia sekoitustikkuineen kotitalonsa kuistille vuonna 1905. Kylmän yön seurauksena poikaa odotti aamulla jäätynyt juoma, joka lähti irti lasista tikusta vetämällä.Yhdeksän vuotta myöhemmin Epperson patentoi keksintönsä.

Perunalastut

Amerikkalaiskokki George Crumia on pidetty perunalastujen keksijänä. Tarina sai alkunsa vuonna 1853, jolloin Crumin ravintolassa ruokaillut asiakas valitti miehen tarjoamien ranskanperunoiden olevan liian paksuja. Tästä valaistuneena mies leikkasi perunasta erittäin ohuita siivuja, paistoi ne rapeiksi ja tarjosi ne suolalla aateloituna – ja asiakas oli myyty!

Worchestershire-kastike

Suositun maustekastikkeen takana on kaksi brittikemistiä, joilta oli tilattu "pistävä ja intialaiseen makuun sopiva" maustekastike. Kastiketta maistaessaan kemistit huomasivat, että sen koostumus oli aivan liian paksu syömiseen kelpaavaksi, ja kastike laitettiin syrjään muutamaksi vuodeksi. Kun kastiketta maistettiin vuosien kuluttua uudelleen, sen koostumus olikin muuttunut täydelliseksi.

Sandwich

Kerrosvoileipä on nimetty John Montagun, Sandwichin piirikunnan neljännen jaarlin mukaan. Jaarli pelasi tiivistahtista korttipeliä, kun nälkä pääsi yllättämään miehen. Montagu ei kuitenkaan halunnut keskeyttää kortinpeluuta aterian syömisen ajaksi, vaan hän tilasi palvelijaltaan kahden leipäviipaleen väliin laitettua kinkkua. Asiantuntijat kuitenkin arvelevat, että leivän historia ulottuu huomattavasti pidemmälle.

Lähde: Telegraph

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat