Mainos

USA: Rajoituksia eksoottisten lemmikkieläinten kauppaan

Yhdysvalloissa havaittu apinarokko on herättänyt keskustelua eksoottisista lemmikeistä.

Yhdysvalloissa eksoottisten lemmikkieläinten kauppaan vaaditaan tiukempia rajoituksia nyt jo neljän osavaltion alueella havaittujen apinarokkotapausten takia. Tappavaa trooppista tautia ei ole aiemmin tavattu Afrikan sademetsäalueiden ulkopuolella - eläinkuljetukseen jäljitettyyn tautiin sairastuneita amerikkalaisia voi olla jo yli 80.

Diagnosoituja apinarokkotapauksia on parikymmentä, sairaalahoidossa ja tutkimuksissa jo yli 80 amerikkalaista. Heillä kaikilla on vaarallista isorokkoa muistuttavia oireita - kova kuume, raju yskä ja rokkopaiseita.

Apinarokkoa ei aiemmin ole tavattu kuin Afrikassa, taudin tiedetään tappavan enintään kymmenen prosenttia sairastuvista. Amerikkalaisista kukaan ei ainakaantoistaiseksi ole hengenvaarassa, mutta huolta lisää muun muassa se, että potilaiden joukossa on pikkulapsia.

Nyt jo neljässä keskilännen osavaltiossa havaitun taudin uskotaan lähteneen liikkeelle teksasilaisesta eläinkuljetuksesta. Kyydissä oli lemmikeiksi myytäviä preeriakoiria ja ne mitä todennäköisimmin sairastuttanut gambian rotta.

Suurin osa sairastuneista ihmisistä on juuri kyseisiä preeriakoiria ostaneita. Eläinten keskuudessa tauti näyttää leviävän helposti, varmaa tietoa siitä, tarttuuko se myös ihmisestä toiseen, ei vielä ole.

Vitsaus on herättänyt keskustelua eksoottisista lemmikeistä. Preeriakoirat ovat uusia amerikkalaisten suosikkeja, vaikka niiden kanta luonnossa on pienentynyt huolestuttavasti ja häkkieläiminä niillä on havaittu poikkeuksellisen paljon sairauksia. Kokonaan oma lukunsa ovat Afrikasta tuotavat lemmikit. Niiden tuonti tänne Yhdysvaltoihin tuntuu kansainvälisistä rajoituksista huolimatta vain kasvaneen.

(Yhdeksän uutiset 16.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.