USA:n vaalit: Entä jos tulee tasapeli?

(Kuva: EPA/ALEX WONG)

Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan viimeinen hektinen kuukausi on käynnissä. Tuoreimpien mielipidetiedustelujen keskiarvo kertoo demokraattien Barack Obaman johtavan republikaanien John McCainia kuudella prosenttiyksiköllä. Ero ei ole ratkaiseva, joten sekin mahdollisuus on huomioitava, että vaali päättyy tasapeliin.

Yhdysvaltain presidentin valitsevat viime kädessä valitsijamiehet. Kaikilla maan 50:llä osavaltiolla on väkilukuun suhteutettu määrä valitsijamiehiä ja kussakin osavaltiossa eniten ääniä saanut ehdokas saa taakseen kaikki osavaltion valitsijamiehet. Paitsi, että järjestelmä mahdollistaa vähemmän ääniä koko kansalta saaneen ehdokkaan voiton, saattaa syntyä myös tasapeli. Valitsijamiehiä on nimittäin 538, joten tulos 269-269 on mahdollisuuksien rajoissa tälläkin kertaa.

Edustajainhuone äänestää

Mikäli molemmilla ehdokkailla on sama määrä valitsijamiehiä, siirtyy presidentin valitseminen kongressin edustajainhuoneeseen. Äänestys tapahtuu sielläkin osavaltioittain, kuitenkin niin, että jokaisella osavaltiolla on yksi ääni. Näin ollen kunkin osavaltion edustajat järjestävät ensin sisäisen äänestyksen. Jos se päättyy tasan, äänestää osavaltio tyhjää. Pienimpien osavaltioiden ei tarvitse järjestää sisäistä äänestystä. Edustajien määrä vaihtelee nimittäin vähäväkisten osavaltioiden yhden edustajan ja Kalifornian 53:n edustajan välillä!

Obama olisi valitsijamiestasapelin tullessa vahvoilla, sillä demokraateilla on selvä enemmistö edustajainhuoneessa. Presidentinvaalien yhteydessä järjestetään kuitenkin myös edustajainhuoneen vaalit, joten tilanne voi muuttua. Mielipidetiedustelut ennustavat kuitenkin demokraattienemmistön säilyvän. Tämä selittyy sillä, että osa McCainin tukijoista äänestää kongressiin mieluummin demokraattia kuin republikaania tai he äänestävät vaaleissa vain presidenttiä.

(MTV3-The Huffington Post)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat