Mainos

USA myöntää siviilienkin altistuneen kemiallisille ja biologisille asekokeille

Yhdysvallat on tunnustanut siviilien altistuneen kemiallisille aseille maan varustautuessa kylmän sodan aikana. Tappavia aseita testattiin kotimaan maaperällä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on julkaissut aiemmin salassapidettyä aineistoa. Sen mukaan kemiallisia ja biologisia aseita testattiin suoraan kotimaan maaperällä.

Arviolta yli viisituhatta sotilasta osallistui biologisten ja kemiallisten aseiden kokeisiin, jotka liittyivät koodinumerolla 112 toteutettuun varusteluohjelmaan 1960-luvulla. Nyt julkaistut asiakirjat eivät täsmennä, millaisista aineista oli kyse, mutta kuvaavat niitä tappaviksi.

Pentagon myöntää vähimmän mahdollisen. - Kokeita ei tehty tappavien aineiden vaikutuksista siviileihin suoraan. Ne eivät olleet lääkekokeita vaan operationaalisia, mutta silti ihmisiä oli niissä mukana, tohtori William Winkenwerder Yhdysvaltain puolustusministeriöstä kertoo.

Myös tavalliset kansalaiset altistuivat, sillä kokeita tehtiin laajasti. Lisäksi Pentagon myöntää, että hermoihin vaikuttavia aineita kokeiltiin myös Kanadassa ja Britanniassa näiden maiden hyväksynnällä. 1960- ja 1970-luvuilla testejä oli arkistojen mukaan 28.

Yhdysvallat ei ollut kokeineen yksin. Nyt tiedetään, että kylmän sodan aikana myös Neuvostoliitto oli toimelias alalla. Yhdysvalloissa tehdyt kokeet altistivat myös niitä tehneitä sotilaita.

- Olen hyvin pahoillani tavasta jolla upseereita ja miehistöä kohdeltiin ja heitä koskevaa aineistoa salattiin, komentajakapteeni, evp Jack Alderson Yhdysvaltain laivastosta kertoo.

Kokeissa mukana olleella Andersonilla itsellään on syöpä.

Pentagonin tiedot myös muistuttavat jälleen siitä, etteivät kemialliset ja biologiset aseet ole uusi asia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.