USA maksaa velkojaan YK:lle

Yhdysvaltain senaatti on päättänyt yksimielisesti, että Yhdistyneille Kansakunnille maksetaan valtaosa USA:n maksurästeistä. Senaatin eilisen päätöksen mukaan YK-velkoja pulitetaan järjestölle 582 miljoonaa dollaria eli noin 3,6 miljardia markkaa, jos edustajainhuone hyväksyy esityksen.

Pitkään kiistellyistä veloista päästiin vihdoin sopuun senaatissa, kun ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, republikaanien Jesse Helms sai tahtonsa YK:ssa läpi. Jesse Helms on arvostellut pitkään ja kiivaasti Yhdysvaltojen osuutta YK:n rahoituksessa. Helms olikin vuonna 1999 sorvatun lain takana. Sen mukaan USA maksaa rästinsä vasta, kun maailmanjärjestö leikkaa byrokratiaansa sekä kulujaan ja alentaa Yhdysvaltain maksuosuutta.

Yhdysvaltojen maksuosuutta maailmanjärjestön varsinaisesta budjetista on nyt pienennetty 25 prosentista 22 prosenttiin ja samalla maan osuutta rauhanturvakuluista leikataan kolmen vuoden aikana 31 prosentista 26,5 prosenttiin.

USA:lla yhä velkaa


Yhdysvaltain kiukuttelu maksuista on herättänyt maailmalla runsaasti arvostelua, sillä maan yliolkaisuuden on katsottu murentavan järjestön arvovaltaa. Yhdysvaltojen oli pakko maksaa 100 miljoonaa velkasummastaan vuoden 1999 joulukuussa, muuten maa olisi menettänyt äänioikeutensa YK:n yleiskokouksessa. Yhdysvaltojen mukaan velkaa on kaikkiaan 926 miljoonaa dollaria eli noin 5,8 miljardia markkaa. Viimeinen 244 miljoonan dollarin erä laitetaan kuitenkin maksuun vasta ensi vuonna ja sillä ehdolla, että YK on pystynyt leikkaamaan menojaan Yhdysvaltojen vaatimusten mukaisesti.

YK:n mukaan koko velkaa ei ole kuitenkaan kuitattu tällä, sillä Yhdysvallat on jättänyt maksamatta noin 500 miljoonan dollarin verran rauhanturvamaksuja. Yhdysvallat on maksanut kuluja 25 prosentin maksuosuuden mukaan, eikä YK:n määrittelemän 31 prosentin mukaan. Kongressin ei uskota ottavan tämän velan maksua edes harkintaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat