Mainos

USA:lta Virolle apua terrorismin torjuntaan

Viikon kestävää taisteluharjoitusta johtavat amerikkalaiset Tallinnassa.

Viro ja Yhdysvallat harjoittelevat parhaillaan yhdessä taistelua joukkotuhoaseita mahdollisesti käyttäviä terroristeja vastaan. Alkuviikolla virolaiset ja amerikkalaiset erikoisjoukot ovat Tallinnassa keskittyneet muun muassa kuvitellun kemiallisia aseita valmistavan laboratorion eliminoimiseen ja laboratoriota pyörittävien terroristien jahtaamiseen.

Viikon kestävää harjoitusta johtavat amerikkalaiset, ja se on osa jo neljä vuotta jatkunutta yhteistyötä. Yhdysvallat on tänä aikana antanut Virolle koulutus- ja kalustoapua terrorismin torjuntaan 2 miljoonan dollarin eli noin 1,7 miljoonan euron arvosta.

Amerikkalaisilla on vastaava ohjelma myös Latvian ja Liettuan kanssa. Näiden lisäksi harjoituksia järjestetään yli 20 maassa. Suomi ei ole mukana ohjelmassa.

Mukana harjoituksessa lähes 150 henkeä

Virossa tähän saakka suurimman yhteisharjoituksen sujumista esiteltiin tiistaina diplomaateille, Viron poliittiselle johdolle ja lehdistölle. Harjoitukseen osallistuu noin 120 virolaista ja 25 amerikkalaista erikoisjoukkojen jäsentä.

-Harjoituksen tärkein tavoite on testata yhteistyötä näin laajan joukon kanssa. Mukana ovat myös hallituksen edustajat, jotka joutuvat pohtimaan muun muassa väestönsuojelun tarpeita, totesi Viron sisäministeriön poliisiosaston kriisinhallintakeskuksen neuvonantaja Kevin Probert-Ehaver.

Probert-Ehaver pitää joukkotuhoaseisiin liittyvää terrorismin uhkaa Virossa vähäisenä.

Torjuntaoperaatiota seuranneet näkivät eilen muun muassa, kuinka poliisin erikoisjoukot pidättivät yhden pommia kuljettaneen terroristin tämän poistuessa laboratoriosta. Sen jälkeen pommia tutkittiin robotin avulla ja lopulta räjähteisiin erikoistuneen yksikkö teki pommin vaarattomaksi.

- Kaikki sujui hyvin ammattimaisesti ja hyvällä asenteella. Kaikkialla Baltiassa näihin asioihin suhtaudutaan kiitettävällä vakavuudella, kehui harjoitusta johtanut amerikkalainen Ruth Keipp.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.