Mainos

USA ei hyväksy biologisten aseiden kieltämistä

Yhdysvallat on jälleen kerran asettunut poikkiteloin aserajoituksissa. Tällä kertaa USA:lle tarjottiin kemialliset aseet kieltävää sopimusluonnosta, jonka se hylkäsi vedoten kansalliseen turvallisuuteen.

Yhdysvallat asettui jälleen vastustamaan sopimusluonnosta, joka kieltäisi biologisten aseiden käytön 30 vuodeksi. Yhdysvaltain lähettiläs Donald Mahley sanoi, että Yhdysvallat ei voi kannattaa sopimusluonnosta.

-Sopimusluonnos vaarantaisi kansallisen turvallisuutemme ja luottamukselliset liike-elämää koskevat tiedot, sanoi Mahley Genevessä.

Sopimusluonnoksen on laatinut unkarilainen suurlähettiläs Tibor Toth ja se on ollut kansainvälisen kädenväännön kohteena lähes vuosikymmenen ajan.

Tothin mukaan miltei kaikki neuvotteluihin osallistuneet maat ovat valmiita hyväksymään sopimusluonnoksen. Hän ei suostunut kommentoimaan Yhdysvaltain vastustusta, vaan halusi tutustua ensin Mahleyn puheeseen tarkemmin.

Tothin johdolla käydyillä neuvotteluilla pyritään luomaan järjestelmä, joka muun muassa mahdollistaisi tarkastuskäynnit paikkoihin, joissa mahdollisesti valmistetaan laittomia biologisia aseita.

Sopimusluonnoksen pohjalta tehtävä asiakirja on tarkoitus liittää ensimmäiseen biologiset aseet kieltävään sopimukseen vuodelta 1972. Toisin kuin muut kansainväliset asesopimukset, biologiset aseet kieltävä sopimus ei luonnosehdotuksen mukaan sisällä valvontamekanismia.

Alkuperäisen sopimuksen ratifioineet 143 maata toivovat, että sopimukseen lisättävistä kohdista päästäisiin sopuun marraskuuhun mennessä.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.