Mainos

Urpilaisen laskelmissa suurin osa suomalaisista pienituloisia

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen näkemykset pienituloisuuden rajasta eroavat selvästi Tilastokeskuksen määritelmästä.

Urpilainen kirjoitti eilen blogissaan, että pienituloisia ovat alle 3000 euroa kuukaudessa ansaitsevat. Urpilainen perusteli asiaa sillä, että suomalaisten keskipalkka on 2940 euroa kuukaudessa eli pyöristettynä 3000 euroa.

Mikäli pienituloisuuden raja olisi Urpilaisen laskemien mukainen, selkeä enemmistö suomalaisista kuuluu Taloussanomien mukaan tähän joukkoon: lähes 80 prosenttia ansaitsee alle 3000 euroa kuukaudessa.

Verkkolehti Uuden Suomen mukaan Tilastokeskus kuitenkin määrittelee, että pienituloisen tulot ovat yhden aikuisen kotitaloudessa enintään vuodessa 13 080 euroa eli kuukaudessa 1090 euroa nettona.

Pienituloisuusraja nousee sitä korkeammaksi, mitä suurempi kotitalous on kyseessä. Esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen kotitaloudessa pienituloisuusraja on 27 460 euroa vuodessa.

Taloussanomien haastattelema Tilastokeskuksen yliaktuaari Markku Jutila toteaa, että Urpilaisen käyttämää kuukausipalkkojen keskiarvoa parempi vertailukohta olisi mediaanitulo. Mediaani saadaan asettamalla kaikkien suomalaisten kuukausipalkat jonoon ja katsomalla niistä keskimmäinen luku.

Jutilan mukaan suomalaisten mediaanitulo on tällä hetkellä 2498 euroa. Tämä tarkoittaa, että noin puolet työssäkäyvistä suomalaista ansaitsee bruttona alle 2498 euroa ja puolet suomalaisista enemmän.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja