Urheilumaailmassa muhii – "Venäläisurheilijat saattavat pian palata kilpailuihin"

Soraäänet raikuvat Venäjällä – jopa kommunistipamppu kehottanut liikekannallepanoon 2:53
Soraäänet raikuvat Venäjällä – jopa kommunistipamppu kehottanut liikekannallepanoon.

Venäläisurheilijat saattavat pian saada palata kilpailuihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lausunto perustuu Yhdysvaltain olympia- ja paralympiakomitean puheenjohtajan Susanne Lyonsin kommenttiin. Lyonsin mukaan Kansainvälinen olympiakomitea KOK harkitsee polun luomista sille, että venäläisten ja valkovenäläisten sallittaisiin palata kansainvälisiin kilpailuihin.

KOK ohjeisti helmikuussa urheilun hallintoelimiä sulkemaan venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän Ukrainassa käymän ja Valko-Venäjän tukeman hyökkäyssodan myötä. Näin on valtaosassa urheilulajeja myös tehty.

– Tiedämme, että KOK on alkanut pohtia, olisiko venäläisille urheilijoille tie takaisin, Susanne Lyons sanoi torstaina.

Lyonsin mukaan KOK on alkanut lähestyä asiasta kaikkia sidosryhmiään kansalliset ja kansainväliset lajiliitot mukaan lukien.

– Olemme uskoakseni kaikki sitä mieltä, että jossain vaiheessa ajan kuluessa yksittäisten urheilijoiden ei pitäisi joutua hallitustensa politiikan tai ympäri maailmaa olevien muiden jännitteiden uhreiksi.

– Uskon, että Venäjällä asuvien urheilijoiden halutaan väistämättä palaavan osallistumaan kilpailuun. On päätettävä ajoitus ja miltä tie näyttäisi. 

Ohjeistus "toistaiseksi voimassa"

KOK kertoi Inside the Gamesille tiedotteessaan, että sen ohjeet kansainvälisille lajiliitoille venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkemisesta "pysyvät toistaiseksi voimassa". KOK haluaa kuitenkin myös "korostaa urheilun roolia yhdistävänä tekijänä nykyisessä suuresti jakautuneessa maailmassa".

– Olympialiike on yhtenäinen missiossaan tuoda kaikkien kansallisten olympiakomiteoiden ja kansainvälisten liittojen jäsenliittojen urheilijat yhteen rauhanomaiseen kilpailuun. Meidän on suojeltava ja turvattava urheiluliikkeen autonomiaa, KOK viestitti.

KOK huomautti, että useat maat estävät venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailemisen alueellaan, mikä estää KOK:ta "täyttämästä tehtäväänsä yhdistää maailma rauhalliseen kilpailuun".

Myös Susanne Lyons muistutti olympialiikkeen arvoista.

– Olympialiike on rakennettu ajatukselle, että urheilijoiden eri puolilta maailmaa pitäisi voida kokoontua yhteen rauhassa ja pystyä kilpailemaan kunnioituksella, tasa-arvolla ja ystävyydellä. Kannatamme sitä lujasti, Lyons sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat