Mainos

UPM hieroo kauppoja Nautorista

UPM-Kymmene pyrkii löytämään ratkaisun tytäryhtiönsä Nautorin tuleviin omistusjärjestelyihin pikaisesti. Metsäjätti neuvottelee paraikaa Swan-purjeveneitä valmistavan Nautorin mahdollisesta myymisestä eurooppalaiselle ostajaehdokkaalle. Ratkaisu suuntaan tai toiseen yritetään saada aikaiseksi lähiaikoina, mahdollisesti vielä tämän kevään aikana.

Nautorin ympärillä on pyörinyt myyntihuhuja jo pitkään - yhtiö on ollut kaupan, mutta sitä ei ole kaupiteltu aktiivisesti. Tällä kertaa aloitteet ovat tulleet ostajatahoilta, kertoo UPM-Kymmenen toimialajohtaja Berndt Brunow. Hänen mukaansa purjeveneiden valmistus ei kuulu yhtiön ydinliikealueesen, eikä iso metsäkonserni ole näin ollen paras mahdollinen omistaja Nautorille.

-Eri vaihtoehtoja työstetään eteenpäin ja Nautorille pyritään löytämään sopiva omistaja. Brunow ei halua kertoa tässä vaiheessa tarkemmin ostajaehdokkaista. Neuvotteluja käydään kuitenkin useamman eurooppalaisen ostajaehdokkaan kanssa. Asia pyritään saamaan pois päiväjärjestyksestä pikaisesti. Henkilökunnalle tai bisnekselle ei ole hyvä, että omistuksen ympärillä pyörii spekulaatioita, sanoo Brunow. Hänen mukaansa asiassa päästään johonkin lopputulokseen aika pian tai sitten UPM-Kymmene jatkaa itse Nautorin omistajana.

Myös Nautorilla toivotaan, että yhtiön omistusrakennetta koskevat ratkaisut suuntaan tai toiseen tehtäisiin jo lähiaikoina. Nykyinen tilanne ei ole terveellistä kenellekään, sanoo Nautorin toimitusjohtaja Olle Emmes. Hän sanoo ymmärtävänsä sen, että UPM-Kymmene haluaa keskittyä omaan toimialaansa.

Emmes uskoo kuitenkin, että Swan-purjeveneet tehdään jatkossakin Pietarsaaren naapurikunnassa, Pedersören Kolpissa. Veneiden tekoon tarvittavaa tietotaitoa on rakennettu Kolpissa yli 30 vuoden ajan, eikä se siirry mihinkään muualle, sanoo Emmes.

Nautorin valmistama Swan-purjevene on maailman kallein sarjavalmisteinen purjevene. 98 prosenttia veneistä myydään ulkomaille. Halvimman 40-jalkaisen Swanin saa reilulla kahdella miljoonalla markalla, kalleimmasta 112-jalkaisesta Swanista joutuu maksamaan 50 miljoonaa markkaa.

Nautorin liikevaihto oli viime vuonna noin 170 miljoonaa markkaa. Yhtiö työllistää 325 työntekijää. Veneet valmistetaan Kolpissa, mutta sisustukset ja puuosat tehdään Kruunupyyssä. Esimerkiksi viime vuonna Kolpista lähti maailman merille 30 Swania.

Nautor on purjehtinut viime vuodet taloudellisissa vaikeuksissa. Pari kolme viime vuotta ovat olleet tappiollisia. Vaikeuksia on ollut, mutta tilanne on paranemaan päin, sanoo Emmes. Näin hyvää tilauskantaa ei ole hänen mukaansa ollut vuosikausiin. Markkinat ovat kunnossa ja toimintaa on tehostettu.

Kolpissa on tehty purjeveneitä 32 vuotta. Swanien historia sai alkunsa vuonna 1966, kun Pekka Koskenkylä ryhtyi rakentamaan laadukkaita purjeveneitä sarjatuotantona. Swanit nousivat nopeasti maailman maineeseen ja tilauksia alkoi tulla. Nautorin tehdas Kolpissa paloi vuonna 1969, minkä jälkeen metsäteollisuusyhtiö Schauman osti Nautorin. Schauman fuusioitui myöhemin Kymmene -yhtiöön.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.