Unohtakaa nyt jo ne nakit - vappuruuat kaavitaan kaapista!

Vappumenun pystyy toteuttamaan helposti ilman nakkeja, perunasalaattia, simaa ja munkkia. Kaapit, kaupat ja maailma ovat täynnä ruokaa. Keittiömestari, tv-kokki Maija Silvennoinen pystyy heittämään lonkalta vappumenun, jota varten ei tarvitse edes käydä kaupassa: kaikki aineet löytyvät kaapista.

No ehkä eivät ihan kaikki, kuten tuoreet mansikat.

Ennen kuin aletaan käydä läpi tätä menuta, on syytä kysyä: kannattaako edes vaivautua, ovatko ihmiset valmiit joustamaan vappunakkiperinteestään?

- Loppupeleissä eivät ole. Jonkun vapusta ei tule mitään, jos ei ole vappunakkeja, sanoo Silvennoinen.

Vaihtoehtoisen vappumenun ykkösaine on tonnikala, koska Silvennoinen haluaa tehdä tonnikalapizzan, ja siihen pitäisi kaikki aineet löytyä kaapista: tonnikala, tomaattipyree, jauhot, kuivahiiva, kuivayrttejä, juustonkannikoita.

- Mitä vanhempi juusto, sen paremman makuinen, valkoinen home päällä ei haittaa, vakuuttaa Silvennoinen.

Vappuruokaan voi suhtautua myös vakavasti

Mutta entäs se tonnikala, eikö purkkitonnikalan syöminen ole väärin? EU:kin on halunnut kieltää tonnikalakaupan kokonaan vedoten lajin uhanalaisuuteen.

- Kyllä voi syödä, kun valitsee merkin, jonka takana on eettisesti toimiva yhtiö. Yhtiö, joka noudattaa suojelumääräyksiä ja toimii oikein, sanoo Silvennoinen.

Hän kehottaa valitsemaan tonnikalan, joka ei lillu vedessä, eikä öljyssä. Sellaisia kaloja on muun muassa purkeissa, joissa lukee "drain less mess", eli vähemmän sotkua, kun purkissa on mahdollisimman vähän nestettä.

Ai niin, mutta drain less messiä varten pitäisi lähteä taas kauppaan.

- Ihan hyvin käyvät vesi- ja öljytonnikalatkin. Makrilleja ja sardiineja löytyy monen kaapeista myös.

Ei unohdeta lihansyöjiä: Nötköttipizzaa

Silvennoisella on tarjota myös nopea vaihtoehto liha- ja kasvissyöjille.

- Ihmisillä on vaikka kuinka paljon nötköttipurkkeja, siihen seuraksi hillosipulia, maissia ja papuja.

- Kasvispizzaan vaikka ananas, säilykekasviksia, esimerkiksi latva-artisokan sydämet ovat hyviä. Ja sitten pakastin, muistakaa kaivella sitä myös!

Keittiömestarin vappukäsky: Leipokaa mansikkakakku!

Jälkiruuaksi ei tietenkään syödä munkkeja eikä juoda simaa, vaan tuoreista mansikoista kakkua, ja juodaan...?

- Alkot eivät ole lakossa. Ja marjamehua voi juoda.

Mansikathan ovat mauttomia ja vetisiä tähän aikaan vuodesta?

- En haluaisi kehua ulkomaalaisia mansikoita, mutta ostin isosta ruokamarketista ulkomaisia mansikoita ja ne olivat yllättävän hyviä. Ei ollenkaan löllöjä, kehuu Silvennoinen

Sokerikakkupohja pitäisi tietysti keittiömestari Maija Silvennoisen mielestä tehdä itse, mutta hän sallii senkin, että joku ostaa valmiin pohjan.

- Mutta eihän kakkupohjan tekeminen ole edes vaikeaa, eihän siinä tarvitse kuin vatkata munat ja sokeri ja laittaa jauhot sekaan.

Tämä on selvästi Silvennoista lähellä oleva aihe, hän alkaa tuohtua.

- Yleensäkin minusta on kamalaa, että ihmiset ostavat leipääkin koko ajan. Ostetaan, ostetaan ja sitten leipää menee pilalle. Leivän leipominen kannattaa aloittaa moniviljaleivästä - jos jonkinlaista jauhoa löytyy ihmisten kaapeista.

Silvennoinen pitää ruoka-alaan liittyviä lakkoja jopa hyvänä asiana.

- Ihan hyvä olisi ihmisten palata perusasioiden äärelle, tehdä itse ruokansa ja leipoa leipänsä. Stopit ruuantoimituksessa avaavat ihmisten silmiä, että "hei, tämänhän minä voin itsekin tehdä".

Ja mitä Chef de Cuisine aikoo itse vappuna syödä?

- Teen itse hapanleipää. Sitten kuhaa voikermavalkoviinikastikkeessa ja parsaa, ja juomaksi kuohuviiniä, paljastaa Silvennoinen menunsa.

Jos pizza tänä vappuna nappaa, niin tuonkin menun saatte ottaa käyttöönne, s'il vous plaît!

Kysymys: Oletko pakkonakkivappuihmisiä, eli mitä syöt vappuna? Kerro omasta menustasi kommenttiosiossa

Lue myös:

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat