Unohda tuulettimet ja ilmastoinnit helteellä – maa viilentää lähes ilmaiseksi!

Tiesitkö, että maalämmön tapaan voit hyödyntää myös maan viileyttä helteillä? Alkuinvestointien jälkeen käyttö on lähes ilmaista, uutisoi Koti+-lehti.

Kylmän talven jälkeen Suomessa odotellaankin helteistä kesää – ja hamstrataan kuumuutta helpottavia laitteita, kuten tuulettimia ja ilmastointilaitteita.

Jos kiinteistöön on asennettu maalämpöpumppu käyttöjärjestelmineen, voidaan kuitenkin helposti hyödyntää maakylmää kodin viilentämisessä. Maakylmä voidaan lisätä maalämpöön joko jälkikäteen tai heti asennusvaiheessa.

– Talvella maalämpö lämittää taloa ja kesällä maaviileä jäähdyttää, kertoo Rautakeskon myyntipäällikkö Vesa Saarenheimo Koti+-lehdessä.

Käyttökustannuksia syntyy puhalluslaitteiston ja jäähdytysnestettä kuljettavan kiertovesipumpun käytöstä.

– Pienimmissä malleissa puhallinmoottori vie energiaa 47 wattia ja kiertovesipumppu 40 wattia. Jo alle sadan watin teholla asuintilat viilenevät tehokkaasti, Saarenheimo toteaa lehdessä.

– Nykyisillä sähköhinnoilla vuorokauden yhtämittainen jäähdyttäminen maksaa noin 36 senttiä. Jos maalämmön käyttö vain on mahdollista, tarjoaa maakylmä hyvin kustannustehokkaan vaihtoehdon ilmalämpöpumpulle tai mille tahansa jäähdytysjärjestelmälle.

Edullisen hinnan lisäksi maaviileän hyödyntäminen on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä Saarenheimon mukaan laite kuluttaa sähköä kahden perinteisen hehkulampun verran.

Laitteiden hinnat lähtevät 890 eurosta, jonka päälle tulevat asennuskustannukset.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja