Mainos

Unkari: elintarvikkeissa ei syanidia

Kaakkois-Euroopan syanidituhot eivät aiheuta vaaraa Unkarin elintarvikkeille, vakuuttaa Unkarin maatalousministeriö. Ministeriön mukaan Tiszajokeen päässeellä syanidilla ei ole vaikutusta maataloustuotteisiin

.

-Unkarilaiset elintarvikkeet ovat ehdottomasti turvallisia, mitään syytä huoleen ei ole. Toivotamme kaikille hyvää ruokahalua, sanoi maatalousministeriön alivaltiosihteeri Imre Musci. Viranomaiset myöntävät kuitenkin, että syanidipäästö on aiheuttanut mittaamattomat vahingot joelle ja sen ekosysteemille. Se on katastrofi, mutta viranomaisten mukaan hyvin rajallinen. Vahingot rajoittuvat pääasiassa jokiuomaan, maatalousmaille syanidia ei ole päässyt.

Unkarin maataloustuotannosta kolmasosa menee vientiin. Etenkin vienti EU-maihin on viime vuosina kasvanut voimakkaasti samaan aikaan kun kauppa Venäjän kanssa on merkittävästi vähentynyt.

Joen tilaa seurataan

Alivaltiosihteeri Imre Mucsin mukaan Unkarin maatalousministeriöllä ei ole tarvetta "kasvojen kohotukseen" Tiszajoen tapahtumien vuoksi. -Joen ekosysteemin kuntoutuminen kestää toki vuosia, mutta sen vesi on jo nyt juomakelpoista.

Musci korostaa, että viranomaiset seuraavat joen tilaa hyvin tarkasti. He muistuttivat myös, että myöskään kriisin pahimpana aikana ei tapahtunut mitään vahinkoja ihmisille. -Tiedotus toimi hyvin, kukaan ei syönyt myrkyllisiä kaloja eikä juonut saastunutta vettä.

Tisa-joen kuolleita kaloja

Tiszan varren monista kaupungeista ainoastaan Szolnokissa otetaan juomavesi kaupungin halki virtaavasta joesta. Vedenottamo suljettiin saastuneen veden virratessa sen ohi, mutta otettiin käyttöön syanidipitoisuuden pudottua sallitun rajan alapuolelle.

Romaniasta tammikuun lopussa kultakaivoksen jätevesivarastosta Szamosjokeen päässyt syanidi on nyt kulkenut Tiszaa pitkin läpi Unkarin ja yhtynyt Jugoslavian puolella Tonavaan, jota pitkin se jatkaa laimentuneena matkaansa Romanian halki kohti Mustaamerta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.