Mainos

Uma Aaltonen MTV:n haastattelussa: Rakkaus eläimiin tuli äidinmaidossa

Nuorten tukijana ja eläinten puolustajana tutuksi tullut Ulla-Maija "Uma" Aaltonen taisteli tärkeäksi kokemiensa asioiden puolesta vielä viimeisinä kuukausinaan.

Aaltonen kävi läpi elämäänsä MTV:n Huomenta Suomen perjantaiaamun vieras -haastattelussa 22.5.2009, jossa hän tapansa mukaan esiintyi Lulu -koiransa kanssa.

Aaltonen sanoi haastattelussa, että rakkaus eläimiin ja taistelu eläinten oikeuksista juontaa hänen lapsuuteensa maalla.

- Kun sanotaan, että joku asia tulee äidinmaidossa, niin kyllä se tulee. Se tulee myös lehmänmaidossa, koska kaikki, mikä liittyy vanhanajan lapsuuteen, niin se vaan jää sinne pohjalle. Se on vähän kuin lähdevettä, sitä ilman ei voi olla. Kaikkeen tekemiseeni on aina liittynyt se, että olen maalta kotoisin.

Aaltonen oli tärkeä tuki nuorille

Aaltosen elämään liittyi tiiviisti myös työ nuorten parissa. Aaltonen kirjoitti elämänsä aikana useita nuorten hevos- ja tapakirjoja. Kaikkiaan Aaltonen kirjoitti elämänsä aikana yli 40 kirjaa.

Moni muistaa nuoruudestaan Aaltosen kirjat "Eka kerta" ja "Murkkuseksi". Aaltonen kävi lisäksi luennoimassa nuorten seksistä kymmenen vuoden ajan kouluissa, vanhempainilloissa ja opettajankoulutuksessa.

– Suren oikeastaan sitä, ettei kukaan jatkanut Suomen kiertämistä näistä asioista. Tänä päivänä netin kautta on saatavilla niin paljon väärää tietoa, ennen oli vain jokin vaivainen pornolehti, jota kaikki lapset eivät lukeneet. Nyt kaikki lapset menevät tietokoneella maailmoihin, joista heillä ei ole mitään tajua ja sellainen suojeleva tieto puuttuu täysin. On yritetty puhua, että se on mediakasvatusta. Se ei riitä, koska kyseessä ovat ihmisen syvät asiat. Jos menee rikki kuvitelmat jostain hyvästä kahden ihmiset suhteesta, johon liittyy sukupuolisuus, niin ne kyllä pirstotaan hyvin pienenä juuri netissä, Aaltonen harmitteli Huomenta Suomessa.

Aaltonen kirjoittaa kotisivuillaan, että hän kävi vielä vuonna 2001 luennoimassa Huittisissa Murkkuseksi - otsikolla.

Pätkämeppinä ja MS-vaikuttajana

Aaltosella on ollut aina halu vaikuttaa.

Hän nousi vihreiden euroedustajaksi, pätkämepiksi, kuten itseään nimitti, kun vihreiden Heidi Hautala palasi eduskuntaan kesken kauden 2003. Vuoden 1994 presidentinvaaleissa hän toimi Elisabeth Rehnin (r.) kampanjapäällikkönä.

- Minulla oli isoäiti, fammu , joka aina sanoi, kun oli tapahtunut jotain, mitä ei olisi pitänyt tapahtua, että "tota mä aattelin, mutta en mä mitään sanonut". Ajattelin silloin, että mikset sanonut! Päätin pienessä mielessäni, että jos jotain ajattelen, niin sen sanon.

Aaltonen toimi viimeisinä vuosinaan aktiivisesti kansainvälisessä MS-työssä, jossa hän esimerkiksi kertoi nuorille MS-taudistaan.

- Haluan kertoa nuorille kokemuksestani tästä sairaudesta, ettei se ei ole ihan rampauttava tauti ainakaan kaikilla.

Aaltonen kertoi toukokuisessa Huomenta Suomen haastattelussa, että hän myös työsti parhaillaan uutta kirjaa, jonka hän arvioi valmistuvan parissa vuodessa.

Aaltonen kuoli eilen 68 vuoden iässä.

Lue myös:

UMA AALTONEN VIERAILI MTV:N HUOMENTA SUOMESSA 22.5.2009

HUOMENTA SUOMEN VIERAILU, OSA 2

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.