Ulosmarssi, taiteellinen seminaari, italialainen välipalalakko = työnseisaus

Kuka osaa selittää tavalliselle ihmiselle, kuka saa mennä lakkoon ja milloin, mikä on ulosmarssi ja kuka on oikeasti rikkuri?

Vastaus: työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen Helsingin yliopistosta ja näin hän vastaa:

- Ulosmarssi on yleiskielen termi. Paras puhua työnseisauksesta, kun lopetetaan työt - se on virallinen termi. Se on arkikielellä lakko tai työnantajan puolelta sulku. Muilla nimityksillä ei ole juridista merkitystä.

(Työsulku on työnantajapuolella lakkoa vastaava toimi, jota on Suomessa käytetty harvoin).

Onko lakiteksteissä määritelty lakko yksiselitteisesti?

- Ei ole. Työehtosopimuslaissa on käytetty sanaa 'työtaistelutoimenpide', joka voi olla melkein mikä tahansa painostustoimenpide.

- Työriitojen sovittelusta annetussa laissa on käytetty ilmaisua 'työnseisaus', jolla on tarkoitettu työntekijöiden lakkoa ja työnantajapuolen sulkua.

Tämähän on aikamoinen viidakko tämä termistö?

- Ei se ole vaikea, kun siihen pääsee perille. Viidakon siitä tekee inhimillinen kekseliäisyys, kun kehitellään erilaisia painostustoimenpiteitä ja niiden nimiä, kun pyritään välttämään laillista vastuuta.

- Italialaiset välipalalakot, ulosmarssit ja muut - niillä kaikilla peitellään varsinaisia tarkoituksia. Paras nimitys työnseisaukselle minkä olen kuullut, on erään kunnallisen teatterin näyttelijöiden järjestämä "taiteellinen seminaari". Siinä jäi muutama näytäntö näyttelemättä. Siinä oli kyseessä kyllä selkeä lakko, nauraa Tiitinen.

Professori: Ahtaajien työnseisaus näyttäisi olevan laillinen

Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinenymmärtää ahtaajien perustelut tämänaamuiselle ulosmarssille eli työnseisaukselle.

- Kyllä ensin hieman yllätti tämä uutinen, mutta ei sen jälkeen kun kuulin syyn. Ainakin joistakin satamista kertoivat heidän terminologiallaan osoittavansa mieltään "rikkuritoimintaa" vastaan.

- Jos tämä on puhdas mielenosoitus, jolla ei vaadita muutoksia voimassaolevaan työehtosopimukseen, niin silloin tämä mielenosoitusluontoinen työnseisaus on työehtosopimuslain kannalta sallittu toimenpide. Lyhytaikaisena se ei ole vastoin työsopimuslain säädöksiäkään.

- Eli laiton se ei siis nähdäkseni ole, summaa Tiitinen.

- Se on sitten asia erikseen, että jokaisella on oma kantansa, onko heillä [ahtaajilla] moraalisesti tai eettisesti kestävä perustelu ulosmarssille.

Professorin mukaan mielenilmauksesta ei myöskään tarvitse antaa varoitusta etukäteen.

- Silloin pitäisi ilmoittaa etukäteen, jos kyseessä on työriidasta johtuva työnseisaus. Mutta jos ulosmarssi on mielenosoitusluontoinen, jos ei esimerkiksi vaadita lisää liksaa työnantajalta, niin silloin ei tarvitse ulosmarssista ilmoittaa etukäteen.

Onko sanaa rikkuri määritelty virallisesti?

- Ei ole missään lainsäädännössä eikä muuallakaan. Kukin määrittelee sen omalla tavallaan.

- Nämä ahtaajat katsovat, että ne henkilöt, jotka on Facebookin kautta palkattu, ovat ahtaajien laillisen lako aikana olleet murtamassa lakkoa, ja näin ollen rikkureita.

Ahtaajien lakko päättyi vajaa viikko sitten, ja näin pian marssitaan ulos, onko tämä tavallista?

- Onhan se hyvinkin harvinaista, mutta poikkeuksellinen oli lakkokin, ja sovittelu oli vaikea. Ja tämän aikana tapahtui, että satamissa työskenneltiin, että tämä ehkä ärsytti, mutta en usko että tämä jatkuu sen enempää.

- Siellä on nyt pinna tiukalla ja halutaan näyttää, että tämmöisiä ei hyväksytä.

- Uskon, että tilanne rauhoittuu muutaman päivän sisään, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu. Ahtaajat jatkavat pian työntekoa normaalisti, uskoo Tiitinen.

Ahtaajilla ei tällä hetkellä ole kovin hyvä maine, MTV3:n nettisivuillekin tulee sadoittain raivokkaita kommentteja. Uskotteko että kansan katkeruus ahtaajia kohtaan laantuu pian, eikä vahingoita ahtaajien mainetta pysyvästi?

- Tämä unohtuu niin kuin palomiesten pitkä lakko aikoinaan. Nyt on kiehuntavaihe ja se menee aikanaan ohi, sanoo Tiitinen.

Lue myös:

    Uusimmat