Mainos

Tyrnävän perhesurman isä vaatii tuomionsa alentamista

Tyrnävän perhesurman isän tekemän valituksen oikeuskäsittely alkoi tänään Rovaniemen hovioikeudessa.

Isä vaatii kahdesta murhasta langetetun elinkautisvankeutensa muuttamista tuomioon kahdesta kuolemantuottamuksesta tai enintään kahdesta taposta.

Isän puolustus tuo uusia henkilö- ja asiakirjatodisteita sekä henkilökohtaisen hoitosuunnitelman ja sairauskertomuksen hovioikeuden kuultavaksi. Käsittelylle on varattu kaksi päivää.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi isän aikaisemmin kahdesta murhasta elinkautisvankeuteen. Isä sytytti marraskuussa 2011 pyhäinpäivän aattona tuleen perheen talon, jossa perheen 6- ja 2-vuotiaat lapset nukkuivat lastenhuoneessa.

"Ei tahallista aikomusta tappaa lapsia"

Isälle tehtiin tuolloin mielentilatutkimus, jossa hänet todettiin syyntakeiseksi. Uusien todistelujen mukaan isä on toiminut tunnekuohussa, jotka liittyvät parisuhdeongelmiin.

Todisteluissa vedotaan isän tekohetkiseen mielentilaan ja tahtoon pelastaa lapset. Hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut tahallista aikomusta tappaa lapsia. Tuhotyön hän myöntää.

Syyttäjä pyytää valituksen hylkäämistä ja esittää käräjäoikeuden päätöksen pitämistä ennallaan kahtena murhana ja tuhotyönä. Myös äiti vastustaa tuomion muuttamista. Lapset ovat kuolleet puolustuskyvyttöminä nukkuessaan.

Poika löytyi omasta sängystään, tyttö lastenhuoneen lattialta.

Vanhemmat asuivat avoliitossa kahden lapsensa kanssa vanhassa koulurakennuksessa, jonka he yhdessä olivat kunnostaneet.

Pyhäinpäivän aattona marraskuussa 2011 isä oli hakenut lapset päiväkodista ja viettänyt iltaa lasten kanssa nauttien samalla alkoholia. Äiti oli viettämässä työpaikan pikkujoulua, eikä ollut käynyt illan aikana kotona. Yöllä talon ohi ajaneen taksin asiakas havaitsi talon olevan tulessa ja soitti hätäkeskukseen. Perheen isä löytyi talon pihalta, missä hän oli viillellyt itseään teräaseella.

Puolustus: Lausunnot tehty voimakkaassa lääkityksessä

Syyttäjän mukaan isä oli kantanut nestekaasupullot lastenhuoneen seinustalle ja asunnon terassille. Sen jälkeen isä oli kaatanut bensiiniä lastenhuoneen lattialle ja vanhempien makuuhuoneen lattialle ja tämän jälkeen avannut nestekaasupullon ja sytyttänyt bensiinin palamaan.

Puolustuksen mukaan isä oli levittänyt bensiiniä vain vanhempien makuuhuoneeseen, josta bensiiniä oli saattanut valua lastenhuoneen viereiseen huoneeseen. Isän omien sanojen mukaan toinen kaasupullo olisi ollut tyhjä ja toista ei ollut aukaistu. Isä ei ollut myöskään puolustuksen mukaan siirtänyt autoa tahallisesti pelastuslaitoksen esteeksi, niin kuin syyttäjä esittää.

Isä oli saanut häkämyrkytyksen ja palovammoja jalkoihinsa yrittäessään pelastaa lapsiaan tulesta. Hänellä oli myös kallovammoja ja molemmat ranteet oli viiletty auki.

Puolustuksen mukaan isän esitutkinnan aikana antamat lausunnot on tehty voimakkaan lääkityksen alaisena ja voimakkaassa syyllisyydentunnossa. Tästä johtuen esitutkinta poikkeaa nyt esitetyistä todisteluista.

Oikeudenkäynti oli osin julkinen. Henkilötodisteluiden ja asiakirjojen osalta kaikki määrättiin salaisiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.