Mainos

Tyrmäystipat - urbaani legenda vai hengenvaara?

Herääminen kostean baari-illan jälkeen oudossa paikassa ja muisti tyhjänä on monelle varmasti tuttu kokemus. Jos takana ei olekaan viinan kyllästämä ryyppyreissu, vaan parin oluen jälkeen valot ovat sammuneet ja muistikuvaa tapahtumista ei ole, herää usein epäily juoman terästämisestä.

Useat epäilevät niin sanottuja tyrmäystippoja poikkeuksellisen sammumisen aiheuttajaksi. Ja kyselyitä tuleekin tasaiseen tahtiin ympäri vuoden. Myrkytyskeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu kertoo, että yhteydenotoista huolimatta suurin osa tapauksista jää hämärän peittoon.

- Yleensä siitä tapahtumasta on kulunut niin paljon aikaa, että näytteistä ei löydy mitään. Toki on ollut sellaisiakin tapauksia, joissa ihminen on saanut vaarallisenkin myrkytyksen tällaisista tyrmäystipoista, mutta suurin osa kyselyistä perustuu epäilyihin.

Tiedossa on, että tapauksia sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa on, mutta kukaan ei tiedä tarkkaan kuinka paljon. Osa epäilyistä osoittautuukin vain poikkeuksellisesta tilanteesta johtuvasta reaktiosta alkoholiin. Hopun mukaan myös pienikin määrä alkoholia voi aiheuttaa samankaltaisen tilan, kuin tyrmäystippoja käytettäessä.

- Jos on kuuma kesäpäivä ja on syönyt huonosti, niin se voi johtua myös näistä syistä. Sitä ei vaan tule ajatelleeksi, että ihmisen reaktio alkoholiin vaihtelee suuresti.

Samoilla linjoilla on myös Etelä-Pohjanmaan osuuskaupan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Juhamatti Aronen, jonka mukaan usein on hyvin vaikea erottaa onko kyseessä tyrmäystipat vai vain hyvin vahva päihtymystila.

- Urani aikana tapauksia on ollut, kun asiakkaat ottavat yhteyttä ja kysyvät onko ollut muita tapauksia. Tapaukset ovat kyllä lähes aina olleet yksittäistapauksia ja niitä on harvoin.

Epäiltyjä tapauksia erittäin hankala todistaa

Rikoskomisario Esa Uusi-Kakkuri Etelä-Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että viimeisen viiden vuoden aikana tutkittavaksi on tullut 18 tapausta, joista kaikki ovat olleet epäilyjä tyrmäystippojen käytöstä. Yksikään näistä ei ole johtanut syytteisiin, eikä missään tapauksista ole selvinnyt varmasti onko käytössä ollut tyrmäystippoja vai onko sammuminen johtunut vahvasta päihtymistilasta.

Keskusrikospoliisin rikostekniseen laboratorioon on tänä vuonna tullut hieman aikaisempia vuosia enemmän näytteitä, joissa on ollut epäilynä jonkinlaisten tyrmäystippojen käyttö.

- Aikaisempina vuosina näytteitä on ollut molemmin puolin neljääkymmentä ja tänä vuonna tähän päivään mennessä näytteitä on tullut 32. Suurimmassa osassa näytteitä on ollut joko ei mitään, tai pelkkä alkoholi. Niin sanotuista tyrmäystipoista ei näytteissä ollut merkkejä, kertoo laboratorion apulaisjohtaja Erkki Sippola.

Tyrmäystippojen käytön kiistanalaisuutta lisää myös se, että poliisin tietoon ei tule läheskään kaikki epäilyt.

- Eiköhän tämä ole suurelta osin urbaania legendaa ja hyväksytty selitys sammumisiin, veikkaa Esa Uusi-Kakkuri.

Varminta silti kesäterassilla on pitää juomansa lähietäisyydellä ja varoa jättämästä lasiaan valvomatta - varmuuden vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.