”Työvoimapulaa ei ole, eikä koskaan tule”

tietokirjailija, tuottaja Osku Pajamäki

Helsingin kaupunginvaltuutettu, tietokirjailija, tuottaja Osku Pajamäki (sd.)arvostelee kovin sanoin hallitusta eläkeiän nostoaikeista sekä jatkuvasta pelottelusta koskien tulevaisuuden työvoimapulaa.

MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa vieraillut Pajamäki pitää täysin käsittämättömänä sitä, että tämän päivän pätkätöitä tekeville nuorille on sälytetty erittäin kovat eläkevelvoitteet. Samaan aikaan nuoria valmistetaan yhä pidempiin työuriin.

- He kantavat sekä eläkevastuun että valtion velkavastuun. Heidän on oltava tuottavampia, kouluttauduttava paremmin ja kilpailtava globaaleilla markkinoilla. Miten ihmeessä tämä porukka jaksaisi pysyä työelämässä kymmenen tai edes viisi vuotta pidempään kuin aikaisemmat sukupolvet? Tuntuu käsittämättömältä yhtälöltä, Pajamäki lataa.

Hän korostaa, että samaan aikaan kun ”pätkätyösukupolvelle” asetetaan yhä enemmän vastuuta ja velvoitteita, pelotellaan heitä tulevaisuuden olemattomasta työvoimapuolasta.

- Työvoimapulaa ei ole, eikä koskaan tule. Jos esimerkiksi kuntasektorilta jää 500 ihmistä eläkkeelle, on selvää, ettei sinne palkata 500 tilalle, hyvä jos edes sata. Jos Yleisradiosta jää 500 ihmistä eläkkeelle, palkataan tilalle vain 50 työntekijää. Tämä pätee kaikilla aloilla. Tuotanto on sopeutettu ja jatkuvasti pyritään saamaan nykyisestä työvoimasta irti yhä enemmän.

"Neljän kuukauden loma joka viides vuosi"

Pajamäki pitää itsestäänselvyytenä sitä, etteivät nykynuoret motivoidu töihin nykyisillä työmarkkinoilla. Taustalla on muun muassa työelämän koveneminen ja nuorten työntekijöiden epäreilu kohtelu.

- Nuoret ovat tajunneet sen, että heitä pidetään ensin pitkään harjoittelussa ja sen jälkeen pätkätöissä. On aivan selvää, ettei porukka motivoidu eikä jaksa.

Nuorten työurien pidentäminen jatkuvasti kovenevassa työelämässä edellyttää Pajamäen mukaan sitä, että heille tarjotaan vastuiden ja velvollisuuksien vastapainoksi myös jotain hyvää.

- Esimerkiksi nyt 20-vuotiaille nuorille luvattaisiin kerran viidessä vuodessa neljän kuukauden loma, jonka voisi käyttää millä tavoin tahansa. Silloin on edes pieni toivo, että he pystyvät hoitamaan jollakin tavoin työn, koulutuksen ja lapset.

Hallituksen kaavailuja eläkeiän nostosta Pajamäki pitää mekaanisena toimenpiteenä, jolla ei ole käytännön elämässä mitään merkitystä. Eläkeikä asettuu tasan siihen, missä terveys pettää tai työmotivaatio loppuu, Pajamäki tiivistää.

- Se mikä pitää ihmiset pidempään töissä on korkeintaan asuntolaina, mutta tällä hetkellä pätkätyönuoret eivät pääse kiinni edes lainoihin.

Katso tietokirjailija, tuottaja Osku Pajamäen haastattelu (Huomenta Suomi 14.4.2010)

Lue myös:

    Uusimmat