Työttömät kreikkalaiset haluavat Suomeen – kielikursseilla huima kysyntä

Suomen kielen opiskelu on lisääntynyt Kreikassa.

Yhä useampi kreikkalainen nuori haluaa oppia suomea, jotta he voisivat kielitaidon turvin hankkia Suomesta töitä.

Suomen Ateenan-suurlähetystön kaupallinen ja mediavirkailija Jaana Oikarinen-Vasilopoulos kertoo, että lähetystölle tulee jatkuvasti kyselyjä siitä, missä Ateenassa voi opiskella suomea.

– Kyselyiden määrä on selkeästi noussut. Kiinnostuneita löytyy niin opiskelijoista kuin työikäisistä, Oikarinen-Vasilopoulos sanoo.

Sama ilmiö on huomattu myös muiden maiden edustustoissa. Norjan suurlähetystöstä kerrotaan, että norjan kielikurssit ovat nyt erittäin suosittuja.

– Viime vuoden ensimmäisenä neljänä kuukautena Norjaan halusi lähteä 400 ihmistä. Nyt lähtijöitä on jo 640, sanoo suurlähettiläs Sjur Larsen.

Nuoria vetävät Pohjoismaihin ja myös muualle Eurooppaan Kreikkaa korkeampi tulotaso ja alhaiset työttömyysluvut. Alle 25-vuotiaista kreikkalaisista oli maaliskuussa työttömänä yli puolet.

Tutut vetävät Suomeen

Yliopistotasoista tutkintoa ei voi suomen kielestä Ateenassa suorittaa, mutta moni kaupungissa asuva suomalainen tarjoaa kiinnostuneille yksityisopetusta. Suurlähetystö välittää opettajien yhteystietoja eteenpäin kyselijöille.

Opiskelijat puolestaan voivat lukea suomea sivuaineenaan Ateenan yliopistossa.

Kansainvälisen liikkuvuuden keskuksen CIMOn ohjelma-asiantuntija Inkeri Hintikka kertoo, että myös CIMOn järjestämille kesäkursseille on nyt paljon tulijoita.

– Toistaiseksi meillä ei ole tilastoja opiskelijamääristä, koska muutos on sen verran tuore. Se on silti ollut selkeästi havaittavissa, Hintikka sanoo.

Suurin osa niistä nuorista, jotka päätyvät muuttamaan pois maasta, hyödyntävät lähtiessään ympäri Eurooppaa olevia kontaktejaan.

Jaana Oikarinen-Vasilopoulos toteaa, että Suomeen lähtevillä on usein maassa jo ystävä tai ystävän ystävä.

– Jos ihmisellä on jokin linkki Suomeen, hänen on paljon helpompi lähteä vieraaseen maahan.

Toisaalta moni muuttaa myös täysin tyhjän päälle.

– Jos puolet nuorista on työttömänä täällä, mitä muitakaan vaihtoehtoja heillä on, Oikarinen-Vasilopoulos kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat