Mainos

Työryhmä: Kamera- ja kulunvalvonta käyttöön kouluissa

Koulujen turvallisuutta pohtinut työryhmä ehdottaa oppilaitosten turvallisuuden parantamista muun muassa kamera- ja kulunvalvonnalla, kuulutusjärjestelmillä sekä poistumisopasteilla.

Työryhmän mukaan myös opettajille tulisi antaa lisää turvallisuus- ja varhaiseen puuttumiseen liittyvää koulutusta.

Kuulutuslaitteita suositellaan kaikkiin yli sadan oppilaan kouluihin ja kouluihin, joissa on useampi kerros. Rakenteellista turvallisuutta halutaan lisätä myös automaattisella paloilmoittimella tai sprinklerijärjestelmällä.

Kulunvalvonta ei tarkoittaisi oppilaiden kulkukortteja, vaan esimerkiksi ovien lukitsemista.

- Kameravalvonnan tarve on pohdittava kiinteistön perusteella. Se on tärkeä lähtökohta, että koulun henkilökunta tietää, ketä kiinteistöllä liikkuu ja millä asialla, sanoo opetusministeri Henna Virkkunen.

Työryhmä ehdottaa myös tilojen selkeää merkitsemistä, ja luokkahuoneiden väliin ylimääräisiä ovia.

- Varsin haasteellisia rakenteellisia asioita, jos koulu on juuri esimerkiksi peruskorjattu, toteaa Tuusulassa sijaitsevan Ruukin koulun rehtori Janne Mäkinen.

Koulut arvioivat omat riskinsä

Työryhmä luovutti selvityksensä tänään sisä- ja opetusministeriöille. Peruskoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen on määrä päivittää turvallisuussuunnitelmansa koulun omien riskien pohjalta.

Tärkeä tieto koottaisiin turvallisuuskansioon. Opetusministeriö ja opetushallitus ovat laatimassa koulujen tueksi opasta vielä tänä keväänä.

- Uskon, että tässä on varsin perusteellisesti arvioitu myös Jokelan ja Kauhajoen jälkeiset tilanteet ja pyritään sellaiseen ratkaisuun, että mahdollisimman hyvät eväät ennaltaehkäisyyn olisivat, sisäministeri Anne Holmlund arvioi.

Kouluille on tarkoitus luoda valmiudet myös väkivaltaisten tilanteiden varalle. Suunnittelua tehdään yhdessä poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa.

Katso Marja Juonalan juttu (Seitsemän uutiset 19.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.