Mainos

Työntekijäliitto ei lisäisi kauppojen sunnuntaiaukioloa

Liikealan ammattiliitto vastusta kauppojen aukiolon laajentamista. Tuoreimman ehdotuksen mukaan kaikki kaupat voisivat olla auki sunnuntaisin kesäkuukausien ja joulukuun lisäksi touko- ja marraskuussa eräitä juhlapäiviä lukuunottamatta. Lisäksialle 400 neliön päivittäistavarakaupat voisivat olla auki aina sunnuntaisin klo 12-21.

Sunnuntai-aukiolo ei saa kannatusta

Kauppojen työntekijöitä edustava Liikealan ammattiliitto pitää maan hallituksessa suunnitteilla olevaa liikeaikalain muutosesitystä tarpeettomana.
-Kauppojen aukioloa säätelevää lakia muutettiin viimeksi vuonna 1997 eikä sen jälkeen ole tapahtunut mitään, mikä vaatisi lain muuttamista, järjestön hallitus ilmoitti tänään.

Vapaata aukioloa on kaavailtu myös huonekaluliikkeille, autoliikkeille, partureille ja kampaamoille. Edes kaikki kaupat eivät ole yhtä mieltä aukiolon laajennuksen tarpeesta. Myös hallituspuolueista löytyy aukiolon vastustajia, ja tulossa olevaa esitystä on muutettu jo useampaan kertaan. Myös edellisellä muutoskierroksella hanke eteni vaivalloisesti, ja pääministeri Paavo Lipponen joutui tekemään asiasta hallituskysymyksen ennen kuin hän sai demarit muutosten taakse.

Esitys ei suojaisi pieniä kauppoja

Liikeväen ammattiliiton hallituksen mielestä 400 neliön raja on aivan liian suuri, jos tarkoituksena on kannattaa lähiöiden pienkauppaa.

-Päivittäistavarakauppa ja huonekalukauppa ovat lisäksi epätarkkoja, joten lain valvonta on hankalaa, liiton hallitus perusteli. Kauppojen työntekijöiden edustajat löytävät esityksestä jotakin hyvääkin. Heidän mukaansa on myönteistä, että yleisten aukiolosunnuntaiden määrä pysyy lähes ennallaan ja että kauppojen on suljettava ovensa uudenvuoden- ja vapunaattona jo kello 18. Toisaalta Liikeväen ammattiliiton hallitus lähettää sapekkaita terveisiä Lipposen hallitukselle.

-Olisi kiitettävää, jos maan hallitus osoittaisi maan köyhien, syrjäytyneiden ja pienipalkkaisten hoidossa samaa aktiivisuutta kuin kauppojen aukiolokysymyksessä, kaupan väki huomautti. Nyt kaupat voivat olla auki sunnuntaisin kesäkuukausien ja joulukuun lisäksi viitenä erikseen määrättynä sunnuntaina.

Väkivaltatilanteet yleistyvät

Väkivalta lisääntyy etenkin pääkaupunkiseudulla

Etenkin pienten päivittäistavarakauppojen myyjät kohtaavat yhä enemmän uhka- ja väkivaltatilanteita työssään. Jopa 7000 kaupan alan työntekijää kertoo joutuneensa fyysisen väkivallan kohteeksi kahden edeltävän vuoden aikana. Työtahdin kiristyminen taas on tuonut ylitöitä ja nipistänyt lepotaukoja.

Ongelmista huolimatta valtaosa kaupan väestä viihtyy työssään hyvin ja on siihen vahvasti sitoutunut. Tiedot käyvät ilmi tänään julkistetusta Työ ja terveys kaupan alalla -tutkimuksesta. Kyseessä on kolmas osa tutkimussarjaa, jossa on kymmenen vuoden välein kartoitettu kaupan väen työoloja ja hyvinvointia. Kaupan työnantajaliitto on nyt ensimmäistä kertaa mukana aiemmin SAK:laisen Liikealan ammattiliiton ja Työterveyslaitoksen kesken tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimus perustuu loppuvuodesta 1998 tehtyyn kyselyyn, johon saatiin vastaus reilulta puolelta eli yli 3000:lta kaupan alalla työskentelevältä. Valtaosa oli töissä myymälöissä, mutta mukana oli myös varasto- ja konttoriväkeä.

Tarrasta apua turvattomuuteen?

Turvattomuus on erityisesti pääkaupunkiseudun ja isojen kaupunkien ongelma. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun pienten kauppojen työntekijöistä kolme neljästä kertoi kokeneensa väkivallan uhkaa edeltäneen kahden vuoden aikana. Apua toivotaan mm. maaliskuussa alkaneesta Suojattu kauppa -hankkeesta. Kauppa voi tarkastuksen jälkeen saada ovenpieleensä tarran, joka viestii kaupan turvajärjestelyjen olevan kunnossa. Tarran odotetaan karkottavan ainakin ryöstöä suunnittelevat ammattilaiset uhkaamasta henkilöstöä. Ruotsista kopioidussa hankkeessa ovat mukana myös poliisi ja vakuutusyhtiöt.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.