Mainos

Työnantajat haluavat sopia palkat paikallisesti, taantuma uhkaa

Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ry suosittelee jäsenyrityksiinsä paikallista sopimista palkkaraamin soveltamisen sijaan.

Työnantajaleirin mielestä paikallinen sopiminen helpottaisi yrityksissä sopeutumista vaikeasti ennakoitavaan taloustilanteeseen sekä joustavoittaisi työntekijöiden palkitsemista, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Käytännössä paikallinen sopiminen tarkoittaisi, että yrityksessä voitaisiin vapaasti sopia palkankorotuksista tai vastaavasti jäädyttää korotukset kokonaan.

– Paikallisessa sopimisessa yrityskohtaisesti sovitaan palkkaratkaisun taso, toteutustapa sekä ajankohta palkkojen tarkastukselle. Suomessa tällainen järjestely on aika ainutlaatuista, mutta kun Suomen rajojen ulkopuolelle katsotaan, niin tämä on aika tyypillinen tapa toimia, varatoimitusjohtaja Risto Alanko toteaa.

Työnantajat painottavat, että keskusjärjestöjen kanssa tehty raamisopimus on lähinnä "perälauta", eli varavaihtoehto paikalliselle sopimiselle.

Jos paikallista sopua ei palkansaajien ja palkanmaksajan välille yrityksessä synny, joulukuussa palkat nousevat 2,4 prosenttia taannehtivasti lokakuun alusta lukien.

Ensi vuoden marraskuussa tehdään 1,9 prosentin korotus. Paikallista erää korotuksissa on tänä vuonna 0,8 ja ensi vuonna 0,6 prosenttia.

Alanko ei halua arvella, kuinka yleisesti suomalaisissa yrityksissä olisi halukkuutta sovittaa palkat taloustilanteeseen ja hylätä palkkaraamit.

Sen sijaan Alanko arvelee, että palkkaraamin tiukka soveltaminen voi estää työntekijöiden palkitsemisen.

Näkymä synkkenee muutenkin

Perusteena soveltaville ja oletettavasti kilpailukykyä edistäville palkkaratkaisuille yrityksissä työnantajat pitävät talousnäkymien heikkenemistä, joka vaikuttaa aina negatiivisesti vientialoihin.

Suhdannetilanne muuttui kesän ja syksyn aikana ja teknologiateollisuus sai 13% kuluvan vuoden heinä-syyskuussa vähemmän tilauksia kuin edellisenä vuosineljänneksenä.

Vuoden 2010 heinä-syyskuuhun verrattuna kolmoskvartaali 2011 oli tilauskannaltaan kymmenyksen parempi, mutta käännös huonompaan on siis tapahtunut.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen luonnehtii näkymiä nyt hyvin epävarmoiksi: näköpiirissä on uusien tilausten laskun jatkuminen ja uudelleen heikkenevä työllisyys.

Kaiken lisäksi taantuman, kansanomaisemmin laman tekninen määritelmä alkaa täyttyä euroalueella.

– Seuraamme ostopäällikköindeksiä, sen kehittyminen on vaikuttanut suoralla viiveellä suomalaisten yritysten tilausten kehittymiseen, Turunen selventää.

Näkymät ovat epävarmoja ja uusien tilausten laskun jatkuminen on todennäköistä, samoin kuin työllisyyden heikkeneminen.

– Tämän vuoden toisen neljänneksen aikana bkt euroaluueella kasvoi 0,2% ja nyt hyvin monet merkit viittaavat siihen, että kolmannella neljänneksellä ollaan miinuksella. Jos viimeinen kvartaali on miinuksella, täyttyy taantuman tekninen määritelmä, Turunen toteaa.

Pientä lohtua tilanteen selkiytymisestä tuo Kreikan kriisiin saatu rahoitusratkaisu, jonka oletetaan hälventävän pelkoja markkinoilla ja avaavan rahahanoja investoinneille.

Ongelma on, että Italian ja Espanjan talousongelmat voivat eskaloitua nekin markkinat pahasti sotkeviksi kriiseiksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.