Työministeriö: Työttömien määrä kasvaa lähiaikoina

Yli kuusi kuukautta työttömänä olleiden sekä pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvussa, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö (TEM).

- Työllistämistoimenpiteet on suunnattava nyt yhä tarkemmin pitkäaikaistyöttömyyden estoon, sanoo työministeri Anni Sinnemäki.

Avointen työpaikkojen määrän lasku näyttäisi olevan kuitenkin taitekohdassaan. Maaliskuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli avoinna yhteensä noin 41 000 työpaikkaa. Alat, joissa työvoiman kysyntä on kääntynyt hienoiseen nousuun, ovat kaupallinen työ sekä tieteellinen ja tekninen työ. Jonkin verran kysynnän elpymistä on tapahtunut myös rakennusalalla.

- Tieteellinen ja tekninen työ tarkoittaa kaikenlaista liike-elämää palvelevaa toimintaa, eli tili- ja asianajofirmoja, kertoo neuvotteleva virkamies Ilkka Nio TEMistä.

- Kaupallisen työn kasvua voi selittää kulutuksella. Viime vuonna kulutus nousi kasvuun, vaikka yleensä laman aikana se väheneekin. Nyt kuluttajilla on ollut luottamusta omaan talouteensa ja ansiotaso on kehittynyt suotuisasti. Niillä joilla on töitä, on siis ollut rahaa kuluttaa, Nio lisää.

Kaupallinen ja tekninen ala eivät ole kuitenkaan olleet nousujohteisia koko taantuman ajan, van nekin notkahtivat jossain vaiheessa. Nion mukaan ainoastaan sosiaali- ja terveysalan työpaikat lisääntyivät taantuman aikana jatkuvasti.

- Se, miten tuon alan työllisyys jatkuu, riippuu kunnista ja niiden rahoitusmahdollisuuksista. Töitä alalla kyllä riittäisi.

Työttömyysaste noussee 9,5 prosenttiin

– Työttömyyden kasvu on hidastunut kaikilla päätoimialoilla. Absoluuttisesti eniten se on vähentynyt teollisen työn ja muualla luokittelemattoman työn aloilla. Suhteellisesti vähäisintä työttömyyden kasvun taittuminen on ollut terveys- ja sosiaalihuollon, tieteellisen ja teknisen alan sekä hallinto- ja toimistotyön aloilla, Sinnemäki toteaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi myös, että työttömyysaste nousee tänä vuonna noin 9,5 prosenttiin. Ensi vuonna luku ei laske paljon alle 9 prosentin. Huomionarvoista on, että lomautettujen määrä on laskenut selvästi.

Maaliskuussa lomautettuja oli yhteensä noin 60 000. Laskua edellisvuoden keväästä on 25 000 henkeä.

Alueelliset erot työttömyydessä ja taantuman välttämisessä riippuvat vientiteollisuuden merkityksestä alueelle.

- Kunnissa, joissa tuotetaan vientitavaroita, taantuma näkyy työllisyydessä selvemmin, Nio selvittää.

Nuorisotyöttömyys pahimmillaan tänä keväänä

Maaliskuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli Suomessa 32 500, mikä on 3 500 enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Alle 20-vuotiaita oli työttömänä 6 100.

Hallitus kohdensi ensimmäisessä lisätalousarviossaan 77 miljoonaa euroa nuorisotyöttömyyden vähentämiseen.

- Lisämäärärahan avulla useita tuhansia nuoria työllistyy tai pääsee koulutukseen tai työllistämistoimenpiteiden piiriin. Alle 25-vuotiaiden nuorten työllistymistä vauhditetaan ottamalla käyttöön yrityksille kohdistettu työllistämisseteli. Nuoria pyritään erityistoimin saamaan työhön yrityksiin, kuntiin, yhdistyksiin ja säätiöihin, Sinnemäki sanoo.

Tulevaisuuden alat: palvelutyö ja asiantuntijuus

Nion mukaan palvelusektorit kasvavat ja teolliset työpaikat vähenevät. Hän sanoo, että koulutuksen merkitys kasvaa tulevaisuudessa.

- Töitä saa, kun on alan kuin alan ammattilainen. Nuorten siis kannattaa hankkia hyvä koulutus tulevaisuutta varten.

Lue myös:

    Uusimmat