Työeläkemaksu pysyy ensi vuonna entisellään

Lähitulevaisuudessa korotuspaine 0,2 prosenttiyksikköä vuodessa.

Työmarkkinajärjestöt ehdottavat työeläkemaksun pysyttämistä ensi vuonna ennallaan. Seuraavana vuonna maksuun esitetään 0,2 prosenttiyksikön korotusta. Korotuspaineet eivät hellitä tuonkaan jälkeen.

Seuraavan 25-30 vuoden aikana työeläkemaksuissa arvioidaan olevan 5-6 prosenttiyksikön nousupaine. Maksuja on siis lähitulevaisuudessakin paineita korottaa 0,2 prosenttiyksikköä vuodessa.

Todellinen korotustarve on kiinni muun muassa siitä, nouseeko eläkkeellesiirtymisikä, miten työllisyys kehittyy ja miten hyvin työeläkevarojen sijoitukset tuottavat. Tavoitteena joka tapauksessa on, että maksut kehittyisivät mahdollisimman tasaisesti ja ennustettavasti.

Eläkemaksuista sovittiin Ilmarisen toimitusjohtajan Kari Puron johtamassa eläketyöryhmässä. Ryhmä julkisti ehdotuksensa tänään.

Tämänvuotisissa neuvotteluissa käytiin poikkeuksellisen kova ottelu. Palkansaajapuoli ajoi korotuksia jo ensi vuoden maksuihin. Työnantajat pitivät maksujen nostamista nyt tarpeettomana ja työllisyyttä heikentävänä.

Työnantajaleirissä herätti närää, että myös valtiovarainministeri Eero Heinäluoma otti useaankin kertaan kantaa korotuksen puolesta. Maksut eivät kuulu valtiovarainministerin vastuulle, eivätkä Heinäluoman edeltäjät ole puuttuneet niihin.

Järjestöjen viesti valtiovallalle oli, että näiden maksujen muutosten vaikutukset otetaan huomioon, kun tehdään päätöksiä työnantajan kansaneläkemaksuista ja palkansaajien tuloverotuksesta.

Palautukset jatkuvat

Ensi vuodesta alkaen maksetaan TyEL-maksua

Kun yksityisalojen työeläkelait yhdistyvät ensi vuoden alusta, myös maksun nimi uudistuu TyEL-vakuutusmaksuksi. Ehdotuksen mukaan tämä maksu olisi siis ensi vuonna keskimäärin 21,6 prosenttia ja seuraavana vuonna 21,8 prosenttia palkoista.

Järjestöt myös sopivat, että liikaa perittyjen työkyvyttömyyseläkemaksujen palauttamista jatketaan vuosina 2007-2009. Hyvitys on ensi vuonna 0,6 prosenttia eli saman verran kuin tänä vuonna.

Jos tämä hyvitys otetaan huomioon, työeläkemaksu olisi ensi vuonna tämän vuoden tapaan 21 prosenttia.

Palautusten maksamisesta sovittiin vuosi sitten. Tuolloin arvioitiin, että liikaa perittyä osuutta on kaikkiaan noin 400 miljoonaa euroa.

Työttömyyseläkkeiden mahdollisen vastaavan ylijäämän palauttamisesta sovitaan vuonna 2009.

Uskottavuutta, oikeudenmukaisuutta

Torailusta huolimatta järjestöt löysivät sovun synnyttyä ehdotuksesta enää lähinnä kehuttavaa.

Palkansaajapuolen SAK, STTK ja Akava arvioivat ehdotuksen vahvistavan työeläkejärjestelmän tulevaisuutta ja lisäävän sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta.

EK tosin muistutti, että neuvotteluissa ei löydetty ratkaisua pitkän aikavälin korotuspaineisiin. Järjestön mukaan pelkkä maksun nostaminen ei riitä ratkaisuksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat