Työ- ja elinkeinoministeriö ehdottaa lievennystä tietosuojaan – työntekijän henkilötietoihin pääsisi helpommin käsiksi ilman suostumusta

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) lähettää lausuntokierrokselle esityksen, jonka mukaan työntekijöiden henkilötietojen keräämistä koskevaa sääntelyä lievennettäisiin.

Ehdotuksessa työnantajan oikeutta kerätä työntekijän henkilötietoja ilman tämän suostumusta laajennettaisiin.

TEMin mukaan muutoksella pyritään sovittamaan sääntely paremmin yhteen tietosuoja-asetuksen ja työelämän tarpeiden ja käytäntöjen kanssa.

Esityksen mukaan työntekijän henkilötietojen kerääminen työn johtamista ja valvontaa sekä työnantajan lakisääteisten velvoitteiden toteuttamista varten olisi mahdollista ilman työntekijän suostumusta.

Voimassa olevan lain mukaan tietojen kerääminen ilman suostumusta on mahdollista vain laissa erikseen säädetyissä tilanteissa tai jos viranomainen luovuttaa työnantajalle tietoja lakisääteisen tehtävän suorittamista varten.

Voimassa oleva sääntely aiheuttanut epäselvyyksiä

TEMin mukaan voimassa oleva sääntely on aiheuttanut epäselvyyksiä sen suhteen, milloin työntekijän henkilötietojen kerääminen edellyttää työntekijän suostumuksen hankkimista.

Muutosehdotuksella pyritään vähentämään lainsäädännön soveltamisessa ilmenneitä ongelmia.

Muutoksia on valmisteltu kolmikantaisessa epävirallisessa työryhmässä. Valmistelun taustalla on eduskunnan lausuma, jossa edellytettiin lain muutostarpeiden selvittämistä.

Lue myös:

    Uusimmat