Tutkimus: tämä yllättävä tekijä aiheuttaa rintasyöpää

Naiset jotka työskentelevät öisin ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua rintasyöpään, tutkijat varoittavat. Tuoreen tutkimuksen mukaan naisten tekemä yötyö lisää rintasyöpäriskiä jopa 40 prosentilla.

Tuore tanskalaistutkimus ehdottaa, että syöpää kukistava hormoni kehossa voi häiriintyä jatkuvasta altistumisesta valolle yön tunteina. Tutkijat löysivät todisteita siitä, että yövuorot saattavat voimistaa syöpäriskiä kehon unirytmin, sisäisen kellon, sekä hormonituotannon häiriöiden takia.

Tutkijoiden mukaan naiset, jotka työskentelevät enemmän kuin kaksi yövuoroa viikossa sairastuvat kaksi kertaa niin todennäköisesti rintasyöpään, kuin naiset jotka työskentelevät päivisin.

Tanskalaisen syöpäyhdistyksen organisoimassa tutkimuksessa tutkittiin yli 18,500 naista jotka työskentelivät Tanskan armeijassa vuosien 1964 ja 1999 välillä.

Tutkijat selittävät tutkimustulosta sillä, että altistuminen valolle öisin estää melatoniini-nimisen hormonin tuotannon kehossa. Melatoniini on ihmisen unirytmiä säätelevä ja unensaantia edistävä hormoni, jota syntyy kehossa kello iltayhdeksän ja aamukahdeksan välillä. Melatoniin on todettu vahvistavan myös kehon puolustusjärjestelmää. Tutkijoiden mukaan harvinaisen alhainen melatoniinitaso kehossa saattaakin olla yksi syy syöpäriskin lisääntymiseen juuri yötyöntekijöillä.

Tutkijat korostavat kuitenkin, että yötyö itsessään ei välttämättä ole kuitenkaan ainoa tekijä lisääntyneessä syöpäriskissä. Yötyön uskotaan vaikuttavan terveyteen myös välillisesti. Yötyön selitetään lisäävän todennäköisemmin myös muita terveydelle epäedullisia elämäntyylitekijöitä. Yötyöntekijät harrastavat tutkijoiden mukaan esimerkiksi usein vähäisesti liikuntaa, joka osaltaan saattaa vaikuttaa kokonaisvaltaiseen terveydentilaan.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja