Mainos

Tutkimus: Pienkoneet ovat merkittäviä ilmansaastuttajia

Pihoilla, puutarhoissa ja metsissä käytettyjen pienkoneiden moottorien päästöt ovat tuoreen tutkimuksen mukaan merkittäviä ilmansaastuttajia Suomessa. Moottorisahat, täryttimet, ruohonleikkurit, puutarhajyrsimet ja muut vastaavat laitteet tuottavat vuosittain saman määrän hiilivetyjä ja häkää kuin kaikki katalysaattoreilla varustetut autot yhteensä.

Pienkoneiden päästöjen määrä ylittää selvästi lento-, laiva- ja rautatieliikenteen yhteiset päästöt. Tiedot ilmenevät Maatalouden tutkimuskeskuksen pienkoneiden päästöjä selvittäneestä tutkimuksesta. Maassamme arvioidaan olevan noin 1,4 miljoonaa siirrettävää tai käsikäyttöistä pientyökonetta. Näiden vuotuinen polttoaineen kulutus on noin 39 miljoonaa litraa, joka on 2 prosenttia henkilöautojen polttoaineen kulutuksesta. Pienkoneet päästävät vuosittain ilmoille 3500 tonnia hiilivetyjä, 23 400 tonnia häkää ja 100 tonnia typpioksideja.

Koneen pitää olla halpa ja kevyt

Suuret päästöt johtuvat Vihdin Vakolassa tehdyn selvityksen mukaan siitä, että pientyökoneiden moottoreilta odotetaan halpuutta ja keveyttä. Tämän vuoksi laitteet ovat rakenteeltaan yksinkertaisia eikä polttotekniikkaan ja päästöihin ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota.
-Käyttäjä joutuu usein säätämään moottorin kaasuttimen seossuhteen ilman mittalaitteita tai ohjeita. Kaksitahtimoottoreissa myös itse sekoitettu öljyn ja bensiinin seos saattaa vaihdella huomattavasti, tutkija Jukka Ahokas toteaa.

Suomessa ei ole tehty kattavia selvityksiä pienkoneiden vuosittaisista käyttömääristä, tehoista tai kulutuksesta. Vakolan tutkimuksen luvuissa saattaakin sen vuoksi olla suhteellisen suuri virhemarginaali. Siitä huolimatta tutkijat pitävät etenkin pienkoneiden tuottaman hiilimonoksidin määrää suurena. Typen oksideja ja palamattomia hiilivetyjä koneista pääsee ilmaan melko vähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.