Mainos

Tutkimus: Pettu alentaa kolesterolia

Kuopion yliopiston kansanterveyden tutkimuslaitoksen esitutkimus osoittaa, että männystä otettu pettu alentaa ns. haitallista eli LDL-kolesterolia.

Pettuleipää syöneillä koehenkilöilla seerumin LDL-kolesterolin pitoisuus laski viikossa keskimäärin 17 prosenttia. Eräällä koehenkilöllä kolesteroliarvo aleni 30 prosenttia.

-Petun vaikutus oli huomattavasti suurempi kuin uskalsimme toivoa. Näyttää siltä, että vaikutus on samaa luokkaa kuin useimmilla kolesterolia alentavilla lääkkeillä. Lopullisia päätöksiä tuloksista ei voi tehdä, koska tutkittavana oli ainoastaan seitsemän henkilöä, sanoo tutkimusjohtaja, professori Jukka T. Salonen.

Tutkituilla henkilöillä haitallisen kolesterolin pitoisuus oli alle kolme millimoolia litrassa, joten heidän kolesteroliarvonsa ei ollut nykykäsityksen mukaan kohonnut. Suomalaisen suosituksen mukaan LDL-kolesteroli on normaali, jos se on alle 2,5-3 millimoolia litrassa. Kokonaiskolesteroli on normaali, jos pitoisuus on alle viisi millimoolia litrassa.

Hoito aloitetaan, jos pitoisuus on yli 6,5 millimoolia litrassa. Koehenkilöt söivät 140 grammaa pettuleipää päivässä viikon ajan. Petulla korvattiin 20 prosenttia jauhoista, joten tutkittujen ruisleivässä oli viidennes petäjäistä.

Syksyllä tutkitaan 45 kuopiolaismiestä


Syksyllä alkavaan tutkimukseen otetaan 45 tervettä kuopiolaismiestä, joiden kokonaiskolesterolin pitoisuus on 6-9 millimoolia litrassa. Heistä 15 syö 20-prosenttista ja viisitoista kymmenprosenttista pettuleipää. Viisitoista miestä syö tavallista leipää, jossa ei ole pettua. Päivittäinen leipäannos on noin sata grammaa kuukauden ajan.

Petun vaikutuksesta veren rasvapitoisuuksiin ei ole olemassa aikaisempaa tieteellistä tutkimusta. Pettu olisi halpa ja lisäksi terveellinen tapa alentaa kolesterolia, sillä sivuvaikutuksia sillä ei ole havaittu olevan. Kolesterolia alentavia aineita petussa ovat katekiinit ja epikatekiinit, jotka kuuluvat flavonoideihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.