Miljoona suomalaista on tullut kiusatuksi netissä – nuorista kiusaamista on kokenut kolmannes: "Ei vastata viesteihin eikä hyväksytä ryhmiin"

Tutkimus: Miljoona suomalaista on tullut kiusatuksi netissä – nuorista kiusaamista on kokenut kolmannes:"Loukkaa syvästi, aiheuttaa häpeää" 3:47
Millaista on kiusaaminen Suomessa? Katso video haastattelusta.

Viidennes suomalaisista on tullut loukatuksi netissä. 

Nettikiusaaminen koskee kaikkia ikäryhmiä, mutta erityisesti siitä kärsivät lapset, teinit ja nuoret aikuiset. 

MySafetyn IRO Researchilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kohtaavat nettikiusaamista yleisimmin Facebookissa. 

Lasten ja teinien ikäryhmässä kiusaamista on puolestaan eniten Whatsappissa, Snapchatissa ja Instagramissa.

Kiusaamisella voi olla monenlaisia seurauksia uhrille, kertoo vakuutuspalveluyhtiö Mysafetyn myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Johanna Abgottspon.

– Viideosa kiusatuista kertoo, että se loukkaa syvästi, aiheuttaa yksinäisyyden tunnetta ja häpeää. Myös lieviä masennusoireita ilmenee.

Lasten ja nuorten kohdalla kiusaaminen kohdalla tapahtuu etenkin Whatsapp- ja Snapchat-sovelluksilla.

– Se on usein tuttujen, koulukavereiden ja harrastuskavereiden tekemää. Usein ulkopuolelle jättämistä, huomiottajättämistä. Ei vastata viesteihin, ei hyväksytä ryhmään tai poistetaan ryhmästä, kertoo Lasten ja Nuorten Kompin vastaava psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti Minna Helkavaara.

– Kolmasosa suomalaisista kokee, että nettikiusaaminen on raaistunut. Se on yleistynyt, ja siitä on tullut julmempaa, Abgottspon sanoo.

Katso koko haastattelu videoartikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat