Tutkimus: Likainen tyyny voi aiheuttaa korvatulehdusta

Unikulman teettämän tutkimuksen mukaan aivan liian moni suomalainen nukkuu likaisella tyynyllä. Tyynyihin kertyvä home voi aiheuttaa iho- ja silmäoireita sekä korvatulehdusta.

– Vuoden käytön jälkeen pesemätön tyyny painaa jopa kilon enemmän kuin uusi tyyny, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo. Lisäpaino koostuu rasvasta ja liasta, jotka ovat oiva kasvualusta homeelle. Likaisessa tyynyssä viihtyvät myös pölypunkit.

Unikulman teettämän tutkimuksen mukaan 16 prosenttia suomalaisista ei pese tyynyään koskaan. Likainen tyyny voi kuitenkin aiheuttaa ihottumaa, tukkoisuutta ja rähmää silmiin. Pahimmillaan se saattaa olla osasyyllinen korvatulehduksiin.

Tyynyn käyttöikä on kaksi vuotta, jonka jälkeen päänalunen tulisi vaihtaa uuteen. Tyyny olisi hyvä pestä muutaman kerran vuodessa tarpeeksi korkeassa lämpötilassa.

Linkouksessa on syytä olla varovainen, etteivät täytteen kuidut suoristu ja tyyny litisty. Kolmasosa pesuaineen normaalimäärästä riittää, jotta täytemateriaali huuhtoutuu kunnolla. Kuivausrummun käyttöä tulisi välttää.

Teksti: Jokakoti
Kuvat: Unikulma, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja