Lievä astma on noin seitsemän kertaa yleisempi nuorilla jääkiekkoilijoilla kuin muulla väestöllä, kertoo lääketieteen tohtorin Ilkka Heleniuksen ja professori Tari Haahtelan Helsingin yliopistolle tekemä tutkimus. Siinä todettiin jääkiekkoilijoiden taudin syntymekanismin eroavan merkitsevästi tavallisista astmaatikoista.
Todennäköinen selitys jääkiekkoilijan astmalle on tutkimuksen mukaan toistuva voimakas altistuminen kylmälle ilmalle ja mahdollisesti sisähallien ilman epäpuhtauksille intensiivisen harjoittelun yhteydessä. Hoitamaton astma heikentää merkittävästi urheilijan suorituskykyä.
Tutkimuksissa on aiemmin todettu intensiivisen kestävyysharjoittelun aiheuttavan lievän astman lähes puolelle uimareista ja hiihtäjistä. Taudinkuvaan kuuluvat toistuvat alempien hengitysteiden oireet ja toistuvat hengitystieinfektiot sekä selittämätön suorituskyvyn vaihtelu. Näille urheilijoille kehittyy myös astman kaltainen tulehdusreaktio hengitysteiden limakalvoille.
Nuorille jääkiekkoilijoille tehtyyn tutkimukseen osallistui 88 keski-iältään 18-vuotiasta jääkiekkoilijaa kolmesta A-nuorten SM-sarjajoukkueesta sekä 47 vapaaehtoista kontrollihenkilöä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää astman esiintyvyys nuorilla maajoukkuetasoisilla jääkiekkoilijoilla.
Tutkimuksessa lisääntynyt keuhkoputkien supistumistaipumus osoitettiin joka neljännellä jääkiekkoilijalla ja yhdellä kymmenestä kontrollihenkilöstä. Lievä astma eli lisääntynyt keuhkoputkien supistumistaipumus ja toistuvat astman oireet todettiin 15 prosentilla jääkiekkoilijoista ja kahdella prosentilla kontrollihenkilöistä. Osalla jääkiekkoilijoita oli hengitysteiden limakalvoilla merkkejä astmankaltaisesta tulehdusreaktiosta.
Jääkiekkoilijoiden astmaa ei aiemmin ole tutkittu systemaattisesti.
(MTV3-STT)