Tutkimus: Koko ajan kipeänä? Syy voi löytyä täältä

Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tutkijat ovat nyt löytäneet ihmisen perimästä geenimuutoksen, joka voi vaikuttaa alttiuteen sairastua influenssavirukseen.

Wellcome Trust Sanger Instituutin, Massachusets General Hospitalin ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin tutkimuksessa todettiin, että tietyn geenimuodon kantajat ovat muita alttiimpia saamaan vakavia sairaalahoitoa vaativia komplikaatioita sairastuttuaan influenssaviruksen aiheuttamaan infektioon. Tutkimuksessa selvitettiin että noin seitsemän prosenttia ihmisistä kantaa kyseistä geenimuotoa.

Syynä poikkeava immuunijärjestelmä

Tutkimukseen osallistunut Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin geenitutkija Verneri Anttila kertoo että tutkimuksessa on tunnistettu geneettinen variaatio, joka altistaa potilaan vakaville influenssainfektioille.

– Kyseistä geeniä on tutkittu pandemiseen H1N1-influenssaan sairastuneiden keskuudessa. Suurella osalla ihmisistä tauti menee ohi itsestään, mutta osalla se kehittyy henkeä uhkaavaksi, Anttila kertoo.

Tutkimus viittaa siihen että, osalla ihmisistä, jotka sairastuvat vakavammin influenssaan, on puutteellisesti toimiva versio eräästä immuunijärjestelmän proteiinista, joka heikentää potilaan kykyä torjua viruksen vaikutuksia elimistössä.

Tutkijoiden mukaan ihmisten yksilölliset erot sairastumisalttiudessa sekä siinä, miten vakaviksi tartuntataudit heillä muodostuvat, ovat varsin suuria ja niillä voi olla paljon merkitystä. Uusien geenitutkimusmenetelmien avulla voidaankin selvittää perintötekijöiden merkitystä infektiosaurauksien alttiudelle.

Apua epidemioiden ehkäisyssä?

– Geenivariaatioita on tutkittava, sillä niiden avulla voidaan tulevaisuudessa pystyä tunnistamaan korkean riskin potilaita etukäteen ja siten lieventämään influenssaepidemian haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi uuden epidemian ilmestyessä voitaisiin influenssarokotteita antaa perinteisten riskiryhmien lisäksi myös geenitestin perusteella tunnistetun riskiryhmän jäsenille, Anttila selittää.

Anttila uskookin löydön olevan askel kohti uutta ymmärrystä influensaa ja taudin haittojen ehkäisyä kohtaan.

– Influenssa on vieläkin tauti jota vastaan taistelussa on vain vähän aseita käytössä. Tutkimustulosten valossa käsillä saattaa olla kuitenkin täysin uudenlainen tapa pyrkiä ennaltaehkäisemään tarttuvia sairauksia. Anttila lopettaa.

Lähde: Helsingin yliopiston Lääketieteellinen tiedekunta: Sama influenssavirus vie toisen sairaalaan ja on toiselle vai lievä riesa – miksi?

Riika Nykänen/MTV3
Katso kilpailu:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja