Mainos

Tutkimus: Kahvi vähentää riskiä kuolla eturauhassyöpään

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kahvinjuonti vähentää eturauhassyöpään kuolemisen riskiä. Riski saada eturauhassyöpä on 20 prosenttia pienempi miehillä, jotka juovat kahvia vähintään kuusi kuppia päivässä. Journal of the National Cancer Institute -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkkailtiin lähes 50 000:tä miestä. Asiasta kertoo BBC nettisivuillaan.

Tutkimuksen mukaan myös riski sairastua eturauhassyövän aggressiiviseen, leviävään muotoon on kahvia juovilla miehillä 60 prosenttia epätodennäköisempää. Tutkimuksen tekijät eivät kuitenkaan suosittele, että miehet alkaisivat juomaan kahvia ennaltaehkäistäkseen syöpää.

Kofeiini ei ratkaiseva ainesosa

Tutkimukseen osallistui 48 000 terveysalan asiantuntijaa. He raportoivat päivittäisestä kahvinjuonnistaan joka neljäs vuosi vuosina 1986-2006. Näiden 20 vuoden aikana 5 035 miehellä diagnosoitiin eturauhassyöpä, joista 642 oli kuolettavia.

Kofeiinittoman ja kofeiinia sisältävän kahvin välillä ei nähty olevan eroja, joten kofeiini ei tutkimuksen mukaan ole se ainesosa kahvissa, joka ehkäisisi syövän kehittymistä.

Mutta jopa pienet päiväannokset kahvia - 1-3 kuppia - alensivat riskiä sairastua kuolettavaan eturauhassyöpään 30 prosentilla.

Tutkijat uskovat, että kahvissa on joitakin tuntemattomia ainesosia, jotka suojaavat miehiä eturauhassyöpää vastaan.

– Emme vielä tiedä kaikkia tekijöitä, joita voitaisiin muuttaa tai kontrolloida, jotta kuolemaan johtavaa eturauhassyövän riskiä voitaisiin vähentää, sanoo tutkimusryhmän johtava tutkija Kathryn Wilson Harvard School of Public Health -yliopistosta.

– Jos tutkimuksemme on validi, kahvia voidaan pitää yhtenä muuttujana, joka voi alentaa pahanlaatuisen eturauhassyövän riskiä, hän lisää.

Lisätutkimuksia vaaditaan

Eturauhassyöpä -järjestön tohtorin Helen Ripponin mukaan muissa tutkimuksissa ei ole aikaisemmin saatu vastaavanlaisia tuloksia.

– Vaikka tutkimus tuokin meille uutta tietoa, sen tuloksia ei voida vielä todentaa. Emme suosittele miehiä aloittamaan kahvinjuontia siinä toivossa, että se alentaisi eturauhassyövän riskiä, Rippon toteaa.

– Runsas kahvinjuonti on yhteydessä muihin terveysongelmiin. Kahvinjuonti voi myös aiheuttaa virtsaamisongelmia miehillä, joilla on hyvänlaatuinen eturauhassyöpä, hän lisää.

Britannian syöpätutkimuslaitoksen Yinka Ebon mukaan tutkijoiden täytyisi toistaa laaja tutkimus, jotta voitaisiin varmistua siitä, alentaako kahvinjuonti eturauhassyövän kehittymistä vai ei.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.