Tutkijat: Suomen avattava Stasi-arkistonsa

Tänään Ruotsin Visbyhyn kokoontuvat pohjoismaiset tutkijat vaativat Suomea avaamaan Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasi-arkistonsa.

Ruotsissa on paljastunut, että kommunistinen DDR värväsi aikanaan ruotsalaisia tiedusteluyhteistyöhön huomattavasti aiemmin luultua enemmän.

Asiasta kertoo tuore tutkijaraportti, joka perustuu Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon arkistoihin.

Historian professori Birgitta Almgren pääsi Ruotsin hallinto-oikeuden päätöksellä turvallisuuspoliisi Säpon arkistoihin ja hän löysi sieltä 57 ruotsalaista, jotka toimittivat aikoinaan tiedustelutietoa DDR:ään.

– He olivat nuoria idealisteja: opiskelijoita, journalisteja, opettajia ja tutkijoita, Södertörnin korkeakoulun professori Almgren kertoo.

Säpon vakoiluarkistot avatessaan hallinto-oikeus päätti myös, että Almgren ei saa julkistaa ruotsalaisvakoojien nimiä tai ottaa heihin yhteyttä.

– Ehdot ovat selkeät. Voisin joutua vankilaan, jos paljastaisin näiden henkilöiden nimet, Almgren selvittää.

Stasin laskuun työskennelleiden rikokset ovat jo vanhentuneet, mutta Almgren toivoo, että he itse tulisivat kaapista ja kertoisivat toimintansa motiiveista.

Stasin rikosten ja sen vakoiluverkoston tutkijat tapaavat tänään ja huomenna Gotlannissa. Tilaisuuden päätteeksi on tarkoitus antaa niin sanottu Visbyn julistus, joka kehottaa myös Suomen suojelupoliisia avaamaan Stasi-arkistonsa tutkijoille, kuten muut pohjoismaat ovat tehneet.

– Suomen täytyy antaa tähän oma panoksensa, Stasi-rikosten selvitysviraston tutkimusjohtaja Helmut Müller-Enbergs kertoo.

Suomessa niin sanottua Tiitisen listan nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen, vaikka sitä on vaadittu. Listassa on nimilista henkilöistä, joiden epäillään olleen yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin edustajaan

Katso Kari Lumikeron raportti Göteborgista:

Lue myös:

    Uusimmat