Tutkijat näkivät terrori-iskuissa kolmannen maailmansodan alun

Syyskuun 11. päivän terrori-iskut herättivät välittömän spekuloinnin usealla rintamalla. Mistä oli kysymys? Mitä iskujen takana oletettu Osama bin Laden halusi iskuillaan saada aikaan? Mikä olisi Yhdysvaltain oikea reaktio iskuihin?

Useat kommentaattorit näkivät iskuissa kolmannen maailmansodan alun. Vaikka nämä näkemykset tuntuvat nykypäivän näkökulmasta liioitelluilta, jotkut maltillisimmat kolmannen maailmansodan povaajat kuulostavat silti yhä tarkkanäköisiltä.

Esimerkiksi ruotsalainen rauhantutkija Wilhelm Agrell kirjoitti, että se ei ollut maailmansotaa "sanan vanhassa merkityksessä, vaan uudessa, kauhistuttavassa merkityksessä. Sillä ei ole aikaa eikä paikkaa, ja sen muotoja on mahdotonta ennakoida. Agrellin mukaan nyt globaalia sotaa "käydään vailla näkyviä rintamia ja näkyviä vastustajia".

New York Timesin kolumnisti Thomas Friedman puolestaan puhui pitkään jatkuvasta kolmannesta maailmansodasta, jossa vastassa oli hyvin motivoitunut, nerokas ja kykenevä vihollinen, joka käyttää hyväkseen "verkostoitunutta maailmaa, internetiä ja huipputeknologiaa, jota he vihaavat, hyökätäkseen kimppuumme".

Keskustelun keskiössä oli myös terroristijohtaja Osama bin Laden, jonka todellisista tarkoitusperistä oli monenlaista arviota.

Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla amerikkalaisprofessorit Debra Friedman ja Michael Hechter kirjoittivat, että bin Laden itse asiassa toivoi amerikkalaisten sotilaallisia vastaiskuja, jotka heikentäisivät bin Ladenin vastustamia korruptoituneita islamilaisen maailman hallituksia. "Ellei Yhdysvallat kosta, bin Laden yrittää provosoida sen uusilla keinoilla", Friedman ja Hechter uskoivat.

Usein esitetyt arviot siitä, että Yhdysvaltain sotilaallinen isku Afganistaniin –"imperiumien hautausmaalle"– epäonnistuisi täysin tai johtaisi valtavaan terrori-iskujen sarjaan Yhdysvalloissa osoittautuivat varsin yliampuviksi.

Taliban-hallituksen puolustuksen murtuminen tapahtui lopulta nopeasti, mutta liikkeen harjoittama sissisodankäynti lykkää yhä maan saamista järjestykseen. Vuoden 2001 syyskuun perspektiivistä katsottuna yllättävää on joka tapauksessa se, kuinka vähän amerikkalaisia vastaan terroritekoja on kymmenen vuoden aikana tehty.

Lue myös:

    Uusimmat