Mainos

Tutkijat luomassa "näkymätöntä kaapua"

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laitteen, joka tekee esineestä näkymättömän kolmiulotteisena. Science-lehti kuvailee laitetta näkymättömäksi "viitaksi".

Aiemmilla laitteilla on onnistuttu piilottamaan esineitä vain yhdestä suunnasta tulevalle valolle. Jos esinettä on katsottu mistä tahansa muusta kulmasta, se on ollut nähtävissä.

Britannian yleisradio BBC kertoo teknologiasivuillaan, että kyseessä on varhainen, mutta merkittävä askel kohti todellisia näkymättömiä viittoja.

Tutkimusta on johtanut tutkija Tolga Ergin Karlsruhen Teknologiainstituutista Saksassa. Hänen tutkimusryhmänsä kehitti "fotonista metamateriaalia", jolla pystytään vaikuttamaan valon säteiden kulkuun.

- Jos piilotat esineen mattomaisen peilin alle, siinä on töyssy, joten heijastuneessa kuvassa näkyy vääristymiä. Me laitamme viitan tuon töyssyn päälle ja se taivuttaa valoa niin, että havaitut vääristymät katoavat. Siitä syntyy sellainen vaikutelma, että katsottava peili olisikin litteä, Ergin havainnollistaa.

Todelliseen näkymättömään viittaan on kuitenkin vielä matkaa.

- Meillä ei ole ihmiskehon kokoista näkymättömyysviittaa vielä huomenna, mutta tämä on käytännössä havainnollistanut merkittävän todisteen asiasta, toteaa professori Ortwin Hess Surreyn yliopistosta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.