Tutkija: Monikulttuurisuus vastatuulessa Euroopassa

Eurooppalaisten päättäjien äänenpainot ovat koventuneet puhuttaessa monikulttuurisuudesta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti viime lokakuussa ykskantaan, että monikulttuurinen yhteiskunta oli epäonnistunut Saksassa. Viime lauantaina Britannian pääministeri David Cameron liittyi kuoroon. Tänään uutisissa on kerrottu, kuinka Tanskan radio- ja tv-yhtiö julistaa sitoutumistaan kristillisiin arvoihin.

Onko Euroopassa siis käynnissä jonkinlainen perinteisen arvomaailman vastaisku?

Tanskan radio- ja tv-yhtiön julistus "todella erikoinen"

Suomalaistutkija ei tunnista yhtenäistä linjaa Tanskan yleisradion ratkaisulla ja Merkelin ja Cameronin puheilla. Professori Tapio Raunio kuittaa Tanskan radio- ja tv-yhtiön siirron "äkkiseltään todella erikoisena".

Myöskään Merkelin ja Cameronin puheet eivät Raunion mukaan suuri linjanmuutos. Äänenpainojen koveneminen suhteessa monikulttuurisuuteen on ollut aistittavissa jo pidemmän aikaa, Raunio arvioi.

- Yksi esimerkki oli pari vuotta sitten, kun Merkelin puolueen CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU teilasi Turkin EU-jäsenyyden. Siellä käytettiin paljon puheenvuoroja, joissa oltiin kriittisiä uskonnollista moniarvoisuutta kohtaan.

Samaa keskustelua on Raunion mukaan käyty Ranskassa, Britanniassa ja Italiassakin, mutta jotain uutta Merkelin ja Cameronin lausunnoissa sentään on.

- Tämä on kyllä ensimmäinen kerta, jolloin näin korkealla taholla asia sanotaan ääneen.

Vaikka monikulttuurisuus saa Merkeliltä ja Cameronilta kyytiä, olivat molempien puheenvuorot hyvin sävyisiä.

- Käytetty terminologia on aika varovaista monellakin tapaa. Eihän tässä suoraan hyökätä minkään uskonnollisten vähemmistön kimppuun tai leimata heitä epätoivotuiksi, Raunio arvioi.

Puheet kamppailua äänestäjistä

Raunio näkee Merkelin ja Cameronin puheissa myös sisäpoliittista tilausta.

- Tässähän saattaa olla ihan samasta asiasta kysymys kuin mitä Suomessakin nähtiin. Eli kun perussuomalaiset alkoi saada kannatusta, niin yhtäkkiä demarit, kokoomus ja jopa vihreät rupesivat puhumaan tiukemman maahanmuuttopolitiikan puolesta.

Raunion mukaan kyseessä on politiikasta tuttu ilmiö, jossa yritetään syödä tiettyjen puolueiden kannatusta vastaamalla niiden kannanottoihin.

- Tämä on hyvin pitkälti kamppailua äänestäjistä. Britanniassa ja Saksassa on poliittisia voimia, jotka ovat puhuneet hyvin voimakkaasti maahanmuuttoa vastaan ja maan omien arvojen puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat