Mainos

Tutkija: Median toiminta tulee kyseenalaistaa Kestin tapauksessa

Karoliina Kestin katoamistapaus on ollut hyvin laajasti esillä mediassa tytön heinäkuisesta katoamisesta lähtien. Lehdistö on spekuloinut Kestin katoamisen syitä. Helsingin yliopiston mediatutkija Kaarina Nikunen pitää laajan uutisoinnin taustalla lehdistön tavoitetta hyvistä myynneistä:

– Kyllä minä näkisin, että ensisijainen motiivi, minkä vuoksi näitä henkirikosepäilyjä pyöritetään näin isosti iltapäivälehdistössä, on lehtien myynnissä. Pyritään saamaan huomiota.

Uutisoinnissa vaikutteita dekkarikulttuurista

Nikusen mukaan Karoliina Kestin katoaminen on huomioitu mediassa poikkeuksellisella laajuudella. Uutisoinnissa on hänen mukaansa pyritty löytämään jatkuvasti jotakin uutta ja erikoista, jolla on taattu uutisoinnin jatkuvuus.

– Tämä ammentaa hirvittävän paljon tällaisesta tv-rikossarja- ja dekkarikulttuurista, joka on myös valtavassa nousussa. Juttuihin liitetään kaikenlaisia outouksia ja henkilöt, jotka eivät välttämättä liity asiaan millään tavalla, yhdistetään siihen jotta syntyy rikoksen vaikutelma. Tämä taas herättää jälleen lisää yleisön kiinnostusta, Nikunen summaa.

Syyllisten spekulointi ongelmallista

Nikusen mielestä uutisointia olisi pitänyt hieman hillitä, etenkin mahdollisia syyllisiä etsiessä.

– Tässä tapauksessa voi kyseenalaistaa sen, millä tavalla tapausta on uutisoitu. Olisi ehkä pitänyt malttaa näissä tilanteissa, joissa mahdollisia tekijöitä on yhdistetty. Tässä ollaan juuri sillä tärkeällä rajalla, että mikä tieto on sellaista, joka edesauttaa etsintöjä. Pitää myös miettiä, missä mennään siihen, että repostellaan juttua.

Tutkijan mukaan on ongelmallista, että lehdistö alkaa jutuissaan etsiä ja jopa nimetä mahdollisia syyllisiä. Hän korostaa, että vastaavanlaisissa tapauksissa tulisi muistaa, että tapaus on avoin ja ratkaisematon kunnes poliisi toisin ilmoittaa.

Media on ollut myös avuksi

Toisaalta Nikunen näkee myös median omalta osaltaan auttaneen poliisia Karoliina Kestin etsinnöissä. Ihmiset kertoivat alttiimmin havainnoistaan ja tyttöä etsittiin sankoin joukoin.

– Kestiä etsi runsain mitoin vapaaehtoisia etsijöitä, eikä näin olisi ollut, jos tapaus ei olisi saanut näin paljon medianäkyvyyttä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.