Tutkija: Egyptin kansannousun saavutukset voivat vielä kumoutua

Egyptin vahvimman oppositiopuolueen Muslimiveljeskunnan tie vallan kammareihin näytti raottuvan viikonloppuna. Islamistipuolue neuvotteli ensimmäistä kertaa Egyptin hallituksen kanssa varapresidentti Omar Suleimanin johdolla.

Uutinen piti paikkansa vain osin. Todellisuudessa Egyptin johto on jo pitkään pitänyt yhteyttä muslimiveljiin vallan kulisseissa, sanoo islamintutkija Susanne Dahlgren Helsingin yliopistosta.

Ennen kansannousua koko hallituksen vastainen oppositio kanavoitui veljeskuntaan. Siksi presidentti Hosni Mubarakin hallitus ei voinut ohittaa sitä vaan taipui myös myönnytyksiin. Siitäkin huolimatta, että puolue on virallisesti kielletty.

- Veljeskunnan kannattajia pyrittiin mielistelemään tiukentamalla Egyptin moraalista ilmapiiriä. Hallitus yritti luoda itsestään kuvaa islamilaisena hallituksena, sanoo Dahlgren.

Egyptin perustuslaki kieltää uskonnolliset puolueet. Siksi veljeskunnan edustajat ovat osallistuneet vaaleihin puolueettomina ehdokkaina. Kannatus on ollut merkittävää, joskin tarkasti sen määrää on vaikea arvioida.

Veljet saivat kilpailijoita

Kansannousun seurauksena Muslimiveljeskunnan asema on muuttunut myös suhteessa muihin yhteiskunnallisiin voimiin. Uusia oppositioryhmiä on syntynyt ja ne tarjoavat todellisen vaihtoehdon muslimiveljille. Esimerkiksi Mohamed ElBaradein liittouma, opiskelijaryhmät ja vasemmisto taistelevat kannatuksesta seuraavissa vaaleissa.

Dahlgrenin mukaan olennaista on nyt se, miten presidentti Mubarakin valtapuoluetta suosivaa vaalilakia uudistetaan.

- Jos muutosta ei tapahdu, veljeskunta voi saavuttaa samanlaisen aseman, joka Mubarakin puolueella oli tähän asti.

Vuonna 1928 perustuttu Muslimiveljeskunta ei halua perustaa islamilaista valtiota. Se haluaa vapaat vaalit ja demokratian, jossa sharia-lailla on kuitenkin roolinsa.

Veljeskunta on pyrkinyt tuomaan islamin osaksi egyptiläisten julkista elämää ja myös pitkälti onnistunut siinä. Puolue on uutistoimisto Reutersin mukaan ilmoittanut kannattavansa sellaista Koraanin tulkintaa, jonka seurauksena islamilainen laki vastaisi paremmin muuttuvien aikojen vaatimuksiin.

Veljeskunta tukee armeijaa

Veljeskunnan johto koostuu pitkälti maallikkojäsenistä - kuten insinööreistä, lääkäreistä, akateemikoista ja lakimiehistä. Kannattajakunta on keskiluokkaista.

Dahlgrenin mukaan veljeskunta on varapresidentti Omar Suleimanille mieluinen neuvottelukumppani siksi, ettei se vastusta armeijan vahvaa asemaa. Armeija on Egyptin autoritaarisen vallan peruspilari.

- Egyptin talouselämä pyörii armeijan johdon omistussuhteiden varassa. Samalla armeija edustaa egyptiläisille jatkuvuutta ja vakautta.

Kansannousun seurauksena Muslimiveljeskunnan - kuten muidenkin egyptiläisten - sortovuodet ovat toivottavasti ohi. Tilanne on kuitenkin herkkä.

Jos mielenosoitukset laantuvat ja ulkomaisen median katse kääntyy pois, voi olla, että uudistukset jäävät laihoiksi ja politiikanteko siirtyy takaisin kulisseihin.

- Tahririn aukion aktivistit pelkäävät, että siinä vaiheessa, kun aukion valtaaminen loppuu, heidät pidätetään.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat