Mainos

Turvavyö voi pelastaa myös kanssamatkustajan

Tutkimuksen mukaan etupenkillä istuvien turvavöitettyjen matkustajien riski kuolla auto-onnettomuudessa nousi viidenneksen, jos takapenkillä istui vyöttämätön matkustaja.

Turvavyön kiinnittäminen lisää paitsi käyttäjän myös kanssamatkustajien turvallisuutta, chicagolaistutkijat kertovat. Tutkijoiden mukaan turvavyötön automatkustaja voi kolarissa lentää niin kovasti päin toista autossa olijaa, että toinen voi menettää henkensä.

Tutkimuksen mukaan etupenkillä istuvien turvavöitettyjen matkustajien riski kuolla auto-onnettomuudessa nousi viidenneksen, jos takapenkillä istui vyöttämätön matkustaja.

Vastaavasti takapenkillä istuvien kuolemanriski kohosi yli viidenneksen, jos etupenkkiläinen ei ollut turvavöissä.
Tutkijat selvittivät kolaritilastoja 12 vuoden ajalta. Tutkijoiden mukaan yksi kuudesta liikennekuolemasta voitaisiin välttää, jos takapenkin matkustaja istuisi turvavöissä.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Medical Association -lehdessä tällä viikolla.

Vahvistaa aiempaa tutkimusta

Liikenneturvan turvallisuusinsinöörin Matti Koivurovan mukaan amerikkalaistutkimus vahvistaa aiemmin Japanissa tehdyn tutkimuksen tuloksia. Japanilaiset laskivat, että turvavyötön takapenkkimatkustaja aiheuttaa jopa viisinkertaisen kuolemanriskin etupenkkiläiselle.

-Erot voivat johtua esimerkiksi automallien eroista, mutta samansuuntaisethan tulokset ovat. Periaatteessa kyse on siitä, että takapenkiltä törmäyksessä paiskautuva ihminen aiheuttaa 40 kertaa painonsa suuruisen voiman etupenkille, eikä liikettä usein pysäytä minkäänlainen selkänojakaan, Koivurova kuvailee.

Suomessa valtaosa autolla liikkuvista käyttää turvavyötä myös takapenkillä. Vuonna 2002 vyön kiinnitti takapenkillä 74 prosenttia matkustajista ja etuistuimilla 81-93 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.