Mainos

Turunmaalle syntyy kaksi uutta saaristokuntaa

Uudessa Kemiönsaaren kunnassa on yli 7000 asukasta ja Länsi-Turunmaan kaupungissa noin 15 400 asukasta. Kuntaliitokset astuvat voimaan vuonna 2009.

Turunmaan saariston kahdeksasta kunnasta syntyy vuoden 2009 alussa kaksi uutta kuntaa Varsinais-Suomeen.

Paraisten kaupunki ja Nauvon, Korppoon, Houtskarin sekä Iniön kunnat muodostavat Länsi-Turunmaan kaupungin. Kuntien valtuustot hyväksyivät tänään yhdistymissopimuksen.

Kemiönsaarella sijaitsevat Kemiön, Dragsfjärdin ja Västanfjärdin kunnat puolestaan yhdistyvät Kemiönsaaren kunnaksi. Kemiön ja Västanfjärdin valtuustot kannattivat liitosta yksimielisesti, mutta Dragsfjärdissä liitoksesta äänestettiin. Liitoksen puolesta äänestäneet voittivat luvuin 14-7.

Länsi-Turunmaan kaupungin asukasluvuksi tulee noin 15 400 ja Kemiönsaaren 7000.

Eteläisimmästä asutusta saaresta tulee osa kaupunkia

Kaikki kahdeksan nykyistä kuntaa sijaitsevat saaristossa, ja niihin kuuluu yhteensä tuhansia luotoja ja pikkusaaria.

Enemmistö kaikkien kuntien asukkaista puhuu äidinkielenään ruotsia. Eniten suomenkielisiä asuu Paraisillla, vähiten Houtskarissa ja Västanfjärdissä.

Nykykunnista suurin on 12 000 asukkaan Parainen, joka on Suomen ainoa kokonaan veteen rajoittuva kaupunki. Pienin puolestaan on 250 asukkaan Iniö, joka on Kuntaliiton mukaan Suomen kolmanneksi pienin kunta.

Korppoon kunta tuo Länsi-Turunmaan kaupunkiin mukanaan Suomen eteläisimmän asutun saaren Utön.

Saaristokuntien pääelinkeinoja ovat perinteisesti olleet kalastus, merenkulku ja maatalous. Yhä enemmän euroja tuo saarille matkailu. Tulevan Länsi-Turunmaan kuntien halki kulkee suosittu matkailureitti Saariston rengastie, jota myöten saarelta toiselle voi liikkua lauttojen ja yhteysalusten avulla.

Kemiönsaaren kunnista Dragsfjärd ja Kemiö ovat vanhoja teollisuuspaikkakuntia. Kemiössä toimii muun muassa tiilitehdas, Dragsfjärdissä puolestaan lukkotehdas. Nettisivuillaan Dragsfjärd kertoo olevansa kunta, jossa on toiseksi vähiten avioeroja koko maassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.