Mainos

Turkki: Kypros-kysymys ratkeaa maaliskuussa

Turkin hallitsevan oikeus- ja kehityspuolueen johtaja Tayyip Erdogan sanoi maanantaina, että Kyproksen ongelma voidaan ratkaista maaliskuussa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan neuvotteli Ankarassa YK:n rauhansuunnitelmasta turkkilaisten kanssa.

-Arvelen, että kolmas Kyproksen suunnitelma tuo haluamamme ratkaisun, Erdogan sanoi.

Hän jatkoi, että yhteisymmärrykseen päästään maaliskuussa ja kansanäänestykset järjestetään saaren kummassakin osassa.

Helmikuun loppu on asetettu takarajaksi, jotta yhtenäinen Kypros voisi allekirjoittaa EU:n liittymissopimuksen toukokuussa 2004.

Kyproksen sopimuksesta on lisäksi järjestettävä kansanäänestys saaren kummassakin osassa. Jos YK:n rauhansuunnitelmaa ei hyväksytä, EU aikoo ottaa jäsenekseen vain kansainvälisen tunnustuksen saaneen Kyproksen kreikkalaispuolen, minkä arvellaan syventävän saaren jakoa ja lisäävän jännitystä suhteissa Turkkiin.

Myös Kyproksen uusi presidentti Tassos Papadopoulos on epäillyt mahdollisuuksia saada sopimus hyväksytyksi helmikuun loppuun mennessä.

YK:n suunnitelman mukaan Kyproksesta tulisi sveitsiläistyyppinen liittovaltio, jolla olisi yhteisiä instituutioita ja yhteinen edustus kansainvälisissä yhteyksissä.

Kyproslaisten lähteiden mukaan alkuperäiseen suunnitelmaan on tehty mm. sellainen muutos, että pohjoiseen voisi palata 80 000 Kyproksen kreikkalaista alkuperäisen 50 000:n sijasta. He eivät kuitenkaan voisi äänestää Kyproksen turkkilaisosapuolen vaaleissa, jottei poliittinen tasapaino järkkyisi.

Pääsihteeri Annan sanoi tänään, että YK saattaa antaa osapuolille aikaa maaliskuun 7. päivään saakka muutosten käsittelemiseksi.

Kypros on ollut jaettuna vuodesta 1974 lähtien. Tuolloin Turkki miehitti kolmanneksen saaresta, koska se arveli Kreikan pyrkivän liittämään saaren itseensä. Saaren pohjoisosan tunnustaa vain Turkki.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.