Turkin valtapuolue joutuu oikeuden eteen

Turkin maallistuneen eliitin ja valtapuolue AKP:n juopa syveni tänään, kun maan perustuslakituomioistuin päätti aloittaa oikeudenkäynnin AKP:tä vastaan.

Perustuslakituomioistuimen 11 tuomaria päättivät yksimielisesti selvittää, pitäisikö AKP-puolue kieltää perustuslain vastaisena. Yksimielinen päätös on poikkeuksellinen.

Puoluetta syytetään uskonnon sekoittamisesta politiikkaan. Maan perustuslain mukaan Turkki on sekularistinen eli maallistunut valtio, jossa politiikka ja uskonto pidetään tiukasti erillään.

Hovioikeuden syyttäjän laatima syytekirjelmä vaatii 71:n AKP:n jäsenen, mukaanlukien presidentti Abdullah Gülin ja pääministeri Tayyip Erdoganin sulkemista politiikasta viiden vuoden ajaksi.

AKP on sanonut syytteen olevan hyökkäys demokratiaa vastaan. AKP:n aikomusten suhteen epäluuloisia ovat erityisesti Turkin eliitti sekä vaikutusvaltainen armeija.

EU keskustelee tapauksesta keskiviikkona

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn varoitti, että AKP-oikeudenkäynti voi vaarantaa Turkin jäsenyyspyrkimykset unionissa.

- Poliittisten puolueiden kieltäminen tai hajottaminen on kauaskantoinen keino, jota pitäisi käyttää äärimmäisen rajoitetusti. En näe tässä tapauksessa mitään oikeutusta sille, Rehn sanoi.

Komissaari kertoi antavansa tilanteesta katsauksen EU-komissiolle keskiviikkona. Rehnin mukaan oikeusjuttu paljastaa Turkin perustuslaissa "systemaattisen virheen", jonka korjaamiseksi perustuslakia olisi ehkä muutettava.

Myös AKP on väläytellyt perustuslakiin muutosta, joka vaikeuttaisi puolueiden toiminnan rajoittamista. Ehdotus on kuitenkin kohdannut jyrkkää vastarintaa Turkissa.

Poliittinen kommentaattori Mehmet Ali Birand varoitti, että AKP:n kieltäminen johtaisi poliittiseen sekä taloudelliseen sekasortoon.

- (Pääministeri) Erdogan tuskin luopuu taistelutta. Tämä on täyttä sotaa, eikä vaikuta hyvältä, Birand sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan lopullinen kimmoke oikeustoimille oli AKP:n päätös sallia naisopiskelijoille päähuivin käyttö yliopistoissa. Sekularisteille huivi on poliittisen islamin symboli, josta Turkissa on väännetty kättä vuosikausia.

Turkin armeija on kaatanut lukuisia hallituksia viime vuosikymmenien aikana. AKP:n kansansuosion vuoksi puolueen kampeaminen vallankahvasta saattaa kuitenkin olla vaikeaa.

Oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän kuukausia.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat