Mainos

Turistien harhat lisääntyvät Jerusalemissa joulunaikaan

Kaupungissa toimitetaan vuosittain nelisenkymmentä ihmistä hoitoon sen jälkeen kun he ovat nähneet jumalallisia ilmestyksiä tai kuvitelleet olevansa itse jokin Raamatun hahmoista. Jerusalem-syndrooma vie kymmeniä sairaalaan vuosittain.

Jos törmäät Jerusalemin kaduilla saarnamieheen vain valkoinen lakana asunaan, voi kyseessä hyvinkin olla Jerusalem-syndroomasta kärsivä turisti. Kaupungissa toimitetaan vuosittain nelisenkymmentä ihmistä hoitoon sen jälkeen kun he ovat nähneet jumalallisia ilmestyksiä tai kuvitelleet olevansa itse jokin Raamatun hahmoista.

Harhaisia turisteja havaitaan Jerusalemissa erityisesti joulunpyhien ja pääsiäisen tienoilla.

Matkaopas Avi Green muistaa muutaman vuoden takaa tapauksen, jossa 19-vuotias amerikkalaisnuori näki Itkumuurin aukeavan edessään ja Messiaan astuvan esiin.

- Hänestä tuli harhainen ja väkivaltainen. Hänet oli vietävä sairaalaan, Green muistelee.

Ilmiö on tunnettu Jerusalemissa vuosikymmenten takaa. Kaupunkiin perustettiin jo yli 20 vuotta sitten poliisin erikoisyksikkö, jonka tehtävänä on poimia harhoista kärsivät turistit kaduilta ja toimittaa heidät sairaalahoitoon.

Kohtaus voi kestää päiviä

- Syndrooma puhkeaa yleensä ensimmäisellä matkalla Pyhälle maalle -- kun matkustuksesta johtuvan aikaerorasituksen päälle lisää muutaman valvotun yön, turistit alkavat samaistua raamatullisiin hahmoihin, kertoo sairaustapauksia tutkinut lääkäri Gregory Katz.

Katzin mukaan oireiden alkuvaiheessa potilaasta tulee ensin levoton ja hermostunut. Hän haluaa kierrellä kaupungilla yksin ja lopulta irtautuu matkaseurueestaan. Viimeisessä vaiheessa potilas päätyy yleensä jonkin tärkeän uskonnollisen monumentin eteen hotellin lakanoihin kääriytyneenä.

Eräs Katzin potilaista oli 35-vuotias nainen, joka kolme yötä valvottuaan alkoi uskoa olevansa Neitsyt Maria. Nainen lähti hotellihuoneestaan pukeutuneena vain lakanasta kyhäämäänsä toogaan ja alkoi saarnata kadulla synnittömästä elämästä.

- Yleensä kohtaus kestää muutaman päivän, jonka jälkeen potilas ei yleensä muista mitä on tapahtunut, Katz kuvailee.

Varmuutta syndrooman aitoudesta ei ole

Psykiatrit ovat erimielisiä siitä, onko Jerusalem-syndrooma todella oma oireyhtymänsä. Toisten lääkäreiden mielestä oireet johtuvat henkilön aikaisemmista mielenterveysongelmista, joita Raamatun paikoissa vierailemisen nostattama tunnekuohu vahvistaa.

Sekavuutta ja heikotusta ovat turisteille aiheuttaneet myös esimerkiksi Rooman taideaarteet.

- Jerusalem ei tee näistä ihmisistä psykoottisia. Kaupunki vain vahvistaa heidän aiempia mielenhäiriöitään, Jerusalemin piiripsykiatri Moshe Kalian uskoo.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.