Mainos

Turisti on vaaravyöhykkeessä Etelä-Afrikan liikenteessä

Etelä-Afrikassa matkailevan turistin suurin riski on maassa esiintyvä rikollisuus. Etelä-Afrikassa tapahtuu paljon ryöstöjä, raiskauksia ja autokaappauksia, ja Suomen suurlähetystön mukaan jalkapallon MM-kisojen aikana erityinen valppaus on tarpeen.

Jalkapallon Etelä-Afrikassa pelattavat MM-kisat alkavat tänään, ja kisoja pelataan kuukauden päivät.

Etelä-Afrikan liikenne muodostaa sekä jalankulkijoille että autoilijoille suuren uhan. Jo ennen kisojen alkua on kuultu surullisia liikenneuutisia: Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan lapsenlapsenlapsi kuoli auto-onnettomuudessa viime yönä. Onnettomuus tapahtui MM-jalkapallon avajaiskonsertin paluuliikenteessä.

Eilen kolme brittituristia kuoli bussionnettomuudessa.

Tuntematon voi hypätä vuokra-autoon

Matkustaminen eri kisakaupunkien välillä vaatii suunnittelua ja aikaa. Esimerkiksi bussimatka Johannesburgista Durbaniin kestää noin kahdeksan tuntia.

Jos Etelä-Afrikassa aikoo vuokrata auton, kannattaa ottaa huomioon, että liikenne Etelä-Afrikassa on vasemmanpuoleista. Ajoneuvokanta on keskimäärin korkeatasoista ja tiet hyviä, mutta liikenteessä on runsaasti myös huonokuntoisia ajoneuvoja, jotka saattavat aiheuttaa riskitilanteita.

Kuljettajan pitää välttää turhia pysähtymisiä. Tuntemattomia ei kannata ottaa kyytiin, ja autoa kannattaa ajaa aina ovet lukittuina. Autokaappaukset ovat maassa yleisiä, ja pysähtyminen punaisiin valoihin voi tuoda autoon ei-toivotun matkustajan.

Lisäksi paikallisten minibussien pysähtely moottoritiellä matkustajien ottamiseksi ja pois laskemiseksi aiheuttaa vaaratilanteita. Jalankulkijoita voi myös liikkua moottoriteillä.

Liikenteessä on ajokortittomia ja päihtyneitä kuljettajia ja ajoneuvoja ilman liikennevakuutusta.

Minibussitaksin käyttöä kannattaa harkita

Jos käytössä ei ole vuokra-autoa, on kaupunkien sisällä liikkumiseen on hyvä käyttää virallisia takseja. Ne tunnistaa siitä, että niissä on sisällä mittari.

Julkista liikennettä edustavat Etelä-Afrikassa minibussitaksit, mutta niiden suhteen kannattaa olla varovainen. Maassa on yli 127 000 minibussitaksia, ja ne kattavat jopa 65 prosenttia kaupunkien sisäisestä matkustajaliikenteestä. Myös maaseudulla ja kaupunkien välillä minibussitaksit ovat merkittävässä asemassa.

Paikallisjunien käyttöä tulee välttää muualla kuin Kapkaupungissa. Johannesburgin lentokenttä on koko eteläisen Afrikan lentoliikenteen keskus, mutta siellä kannattaa olla erityisen varovainen. Moni turisti on menettänyt siellä arvotavaransa tai jopa kaikki matkatavaransa jättämällä ne muutamaksi sekunniksi vartioimatta.

Matkustajan kannattaa jo etukäteen perehtyä turvallisiin liikenteenharjoittajiin.

Lue myös:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja