Mainos

Tupakkalaki tiukkenee huomisesta lähtien

Suomen tupakkalaki muuttuu huomisesta lähtien asteittain. Tupakointilakia täsmennetään esimerkiksi siten, että se kielletään perusopetusta, ammatillista koulutusta ja lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla. Aikaisemmin laki koski vain niitä oppilaitoksia, joissa oppilaat ovat pääosin alle 18-vuotiaita.

Myös tupakkatuotteiden ostaminen ja hallussapito kielletään alle 18-vuotiailta. Jos alaikäisellä on hallussaan tupakkaa, laki ei ainakaan vielä säädä rikkeestä rangaistusta.

Suomen toisen asteen oppilaitoksille on lähetetty tieto lakimuutoksesta. Sammon keskuslukion rehtori Eija Tiisala-Heiskala kertoo, että heidän lukiossaan jonkinasteisia toimenpiteitä on tiedossa. Koulualueen rajat täytyy pohtia tarkemmin.

Lähde: STM

- Tupakointikielto on aiemminkin ollut kiellettyä koulun alueella, eikä meillä ole järjestetty selkeää tupakointitilaa. Nyt meidän on tarkkailtava entistä tiukemmin, ettei koulun rajojen sisällä polteta. Henkilökuntakaan ei enää missään tapauksessa voi sauhutella koulun alueella, Tiisala-Heiskala sanoo.

Valvonta hankalaa

Käytännön valvonta voi koitua tupakoinnin rajoittamisen ongelmaksi.

- Emme voi lähettää välitunninvalvojia tarkkailemaan, missä tupakointi tapahtuu. Tänään kun olin seuraamassa tilannetta, tietenkin tupakoijat olivat siistimpiä ja kunnioittivat rajoja, mutta entäs sitten, kun kukaan ei siellä olekaan, Tiisala-Heiskala pohtii.

Ohjeistus lukiossa on ollut, että tupakoimaan on lähdettävä tarpeeksi pitkälle koulun alueelta. Mutta mikä on riittävä välimatka?

- Se onkin vaikeaa määritellä. Ja toisaalta, kun opiskelijat ovat menneet koulun ulkopuolella sijaitsevaan puistoon tupakoimaan, puiston muilta käyttäjiltä on tullut valituksia esimerkiksi roskaamisesta.

Tupakan esilläpitokiellon vaikutuksista tupakoinnin vähenemiseen Tiisala-Heiskala suhtautuu epäilevästi.

- Aina nuoret keksivät porsaanreikiä. Tampereen kokoisessa kaupungissa olemme huomanneet, että jos sitä tupakkaa haluaa, kyllä ne paikat tiedetään, mistä sitä saa.

Tiisala-Heiskalan mukaan laki ei tuo mitään radikaaleja muutoksia koulun käytännön toimiin.

- Nyt tupakoijat siirretään vain pois silmistä ja pois mielestä, mutta se ei mitään isoja muutoksia tuo.

Katso Mari Haaviston juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.