Mainos

Tuholaiset kiusaavat helsinkiläisiä

Luteet, torakat, faaraomuurahaiset ja päätäit ovat palanneet pääkaupunkiin. Ilmoituksia näistä kutsumattomista vieraista saapuu tasaiseen tahtiin Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen.

Viime viikolla levisi maailmalle tieto, että Ruotsissa luteet ovat hyökänneet tukholmalaisten koteihin. Helsingissä tilanne luderintamalla ei ole aivan noin synkeä.

- Tämän vuoden puolella meille on tullut kaksi ilmoitusta luteista, kertoo ympäristöneuvoja Anne Helin Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta.

Lude imee ihmisestä verta ja jättää siten jälkeensä iholle paukamia. Lisäksi luteet kulkeutuvat helposti ihmisen mukana uusille alueille.

- Luteita tuskin esiintyy nykypäivän normaaleissa puhtaissa kotioloissa. Usein niitä ilmaantuukin silloin, jos asunnossa on esimerkiksi ollut epämääräisiä yövieraita, Helin huomauttaa.

Faaraomuurahaisten kosto

Erityinen riesa Helsingissä ovat viime aikoina olleet pienet punertavankellertävät faaraomuurahaiset, joiden hävittäminen on melko hankalaa.

Faaraomuurahaisten yleistymisen takana ovat ilmeisesti putkiremontit, jotka ovat ajaneet muurahaiset runsain joukoin evakkoon ihmisten koteihin. Nämä vihulaiset syövät ja pilaavat elintarvikkeita.

Tällaisia ovat lude ja torakka

- Faaraomuurahaiset rakentelevat myös paljon pesiä. Ne voivat elellä pienissä yhdyskunnissa, tai sitten niitä voi olla kimpassa useita tuhansia. Faaraomuurahaiset pesivät rakenteissa ja jopa sähkölaitteissa, jolloin ne voivat aiheuttaa oikosulun, Anne Helin sanoo.

Pesiä saattaa löytyä vaikkapa televisiosta, kahvinkeittimissä, putkistojen ja hormistojen lähistöltä sekä patterien rakosista.

Pikkiriikkisen kokonsa takia faaraomuurahaiset pystyvät tunkeutumaan pienistäkin rakosista. Vielä ei ole keksitty esimerkiksi niin tiukkaa jääkaapin tiivistettä, joka estäisi muurahaisten paraatimarssin vaikkapa margariinirasian sisälle.

Torakat levittävät tauteja

Torakoista Suomessa on yleisin noin sentin mittainen russakka. Se ei pure ihmistä, mutta aiheuttaa muita haittoja.

- Russakka on paha, pysyviä kantoja muodostava tuhoeläin etenkin laitoksissa. Ne likaavat haisevilla ulosteillaan elintarvikkeita ja voivat myös levittää tauteja, esimerkiksi salmonellaa ja sairaalainfektioita, Anne Helin toteaa.

Torakat viihtyvät keittiössä ja asunnon muissa kosteissa ja lämpimissä tiloissa. Sen sijaan pakkasta ne kestävät huonosti.

Sen sijaan talvi ja sen mukanaan tuoma pipokausi ovat päätäin kulta-aikaa. Koululaisten ja päiväkotilapsien kodeissa onkin jo totuttu lappuihin, joissa kehotetaan tarkkailemaan ylimääräistä liikennettä oman lapsen päänahassa.

Täiongelmat ovat tuttuja myös niin sanotuissa paremmissa perheissä. Tästä on esimerkkinä vaikkapa yhdysvaltalainen laulajajulkkis Britney Spears, joka ajoi äskettäin itsensä kaljuksi juuri täiden takia.

Rotista paljon ilmoituksia

Rottia vilistää Helinin mukaan Helsingissä tätä nykyä paljon ja joka puolella. Ilmoituksia niistä tulee miltei päivittäin.

Rotta suosii kosteita paikkoja ja tekee vahinkoa jyrsimällä kaikkea marmoria pehmeämpää, jopa betonia. Nykyisin rottia tavataan myös viemäreissä.

Tärkein syy rottakannan runsastumiseen on se, että ihmiset syöttävät lintuja maassa.

Kiinteistöt vastaavat omalla alueellaan rottien ja muiden tuholaisten hävittämisestä. Helsingin kaupungin yleisillä alueilla rottien torjunta on rakennusviraston harteilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.